EU står inför ett vägskäl, anser Anna Hedh (S). Klarar man inte hantera flyktingsituationen nu kan man ifrågasätta hela EU-samarbetet.

Idag möts EU-ländernas ledare på Malta. Statsminister Stefan Löfven är på plats för att delta i två toppmöten, varav det ena är ett informellt möte där man ska diskutera läget i flyktingfrågan.

Hittills har arbetet med att få fler medlemsländer att dela på ansvaret gått trögt. I september, till exempel, kom man överens om att omfördela 160 000 flyktingar som befinner sig i Italien och Grekland, men hittills har bara 147 flyktingar fått komma till andra EU-länder.

Anna Hedh, socialdemokratisk europaparlamentariker, är frustrerad.

– Jag tycker det är fruktansvärt pinsamt att man haft så många möten nu men ingenting har hänt. Det är långa möten med gubbar i slips där fina ord skrivs och inget händer, säger hon.

Hon är också kritisk till att en del EU-länder, exempelvis Ungern, gång på gång bryter mot EU:s grundläggande värden för fri- och medborgerliga rättigheter.

– Det kan inte vara så att vissa länder gång på gång har rätt att bryta mot regelverket. Ungern borde egentligen varit utsparkat för längesen med tanke på med all skit som de har ställt till med.

Hon anser att kommissionen och ministerrådets ordförande Donald Tusk borde trycka på hårdare.

– Det finns påtryckningsmedel och jag tycker man har varit alldeles för försiktigt. Man skulle kunna hota med att dra in bidrag eller indragen rösträtt i rådet för länder som inte följer reglerna.

Att regeringen pratar om att gränsen för Sverige är nådd tycker Anna Hedh är ”väldigt beklagligt”.

– Jag tror det kommer göra det svårare för kommissionen att få alla medlemsländer att ställa upp när Sverige och Tyskland vacklar. Det kommer att sända signaler till de andra EU-länderna: Om inte ni orkar med, varför ska vi då försöka?

Hon anser att EU står inför ett vägskäl. Klarar man inte att hantera situationen nu kan man ifrågasätta hela EU-samarbetet.

– Jag är pessimistisk, det finns ingen styrka i EU längre.