Anhöriga till sjuka äldre lägger i snitt 40 minuter i veckan på kontakt med myndigheter. Det skapar stress, dålig ekonomi och stjäl ledig tid, menar Kommunal.

Under rubriken ”1,3 miljoner anhörigvårdare sökes – är du rätt kvinna för jobbet?” anordnade fackförbundet Kommunal på måndagen ett seminarium under Almedalsveckan.

Kommunal har frågat 1 000 personer som vårdar sina sjuka föräldrar eller släktingar om hur de upplever sin situation.

Enligt fackförbundet handlar det ofta om en ofrivillig situation, där de anhöriga tvingas in i rollen som vårdgivare eftersom den anhöriges mamma eller pappa inte fått plats på ett äldreboende, och att hemtjänsten är bristfällig.

De intervjuade uppger att de är tvungna att ta av sin semester för att avsätta tid åt att sitta och ringa myndigheter, många känner en stark stress eller tvingas gå ner i arbetstid för att ta hand om sin sjuka mamma eller pappa, och förlorar där med inkomst.

Enligt Anna Werkelin Ahlin, utredare på Kommunal, lägger anhöriga i genomsnitt 40 minuter i veckan på kontakt med olika myndigheter.

Enligt Kommunal ökar antalet sjuka äldre som bor kvar hemma. Denna grupp hamnar också oftare på sjukhus än äldre som bor på särskilt äldreboende.

Under Kommunals seminarium målades en dyster bild upp av hemtjänsten. En tredjedel av personalen saknar förflyttningstid i jobbet. I stället tvingas man ta av den tid man ska tillbringa med de äldre eller så tummar man på sin egen fritid.

31 procent av de anställda inom hemtjänsten är visstidsanställda. Även omsättningen på personalen är stor, vilket skapar en tyngre arbetsbörda för de fastanställda som måste lära upp ny personal.

I genomsnitt möter en person med hemtjänst 14 olika personal på två veckor, alltså en ny hemtjänstpersonal per dag.

Även inom primärvården finns problem menar förbundet.

– Tanken är att primärvården ska vara spindeln i nätet för de äldre. Men vården klarar inte av sitt uppdrag. Det stora problemet är inte väntetider utan att man inte får ihop koordineringen. En fungerande koordinering skulle kunna spara 730 miljoner kronor och ge 2,5 miljoner hemtjänsttimmar, sa Emma Ölmebäck utredare Kommunal.