Bild: Skärmdump från Sydsvenskan.
Bild: Skärmdump från Sydsvenskan.

Amnesty fördömer väktarens behandling av nioåringen i Malmö. ”Övervåld ska inte användas, i filmen är det tydligt att det är ett litet barn som inte har den fysiska styrkan att göra motstånd”.

Filmen som spridits i media visar hur en nioårig pojke blir nertryckt på golvet på Malmö centralstation av en väktare.

– Här är ett litet barn som är helt försvarslöst, det är väldigt obehagligt. Vakten täcker för munnen så han nästan kvävs och han skriker och gråter, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare för Amnesty.

Polis och väktare har laga befogenhet att använda våld vid ett gripande, men inte mer än nöden kräver. Filmen som spelades in i fredags visar hur väktare sitter ovanpå en nioårig pojke efter att pojken åkt tåg utan att betala.

– Det vi ser på filmen tyder på att det är övervåld, men det måste en utredning och rättslig prövning visa, säger Elisabeth Löfgren.

Hon är glad över att polisen ändrat sig och nu ska påbörja en utredning om händelsen. Hon tycker även det är rimligt att väktaren i fråga tagits ur tjänst tills händelsen är ordentligt utredd.

Tidigare har liknande fall av väktares övervåld vid gripande uppmärksammats i media. I juni rapporterade till exempel Expressen om när en kvinna blev brutalt omhändertagen i Liljeholmen, Stockholm. Enligt ett flertal vittnen brukades det även där övervåld.

– Det spelar ingen roll om det här är en enstaka händelse eller vanligt, det ska inte hända överhuvudtaget. Därför är det viktigt att det blir en rättslig prövning. Ingen ska behöva bli behandlad på det här sättet, säger Elisabeth Löfgren.

Att polisen först la ner förundersökningen har också upprört många. En av dem som reagerade är Sven-Erik Alhem, rättsexpert och debattör.

– Det som stötte mig var polisens beslut att det inte fanns skäl till förundersökning. Det tycker jag är skrämmande, om jag var åklagare skulle jag inte tveka en sekund utan inleda förundersökning, det är för mig en självklarhet, säger han.

Att de nu ändrat sig på grund av fler anmälningar om händelsen tycker han är en dålig bortförklaring och hävdar att beslut om förundersökning är helt oberoende av antalet anmälningar.

– Ja, sent omsider ska syndaren vakna. Det är inte mycket värt att de ändrar sig, säger Sven-Erik Alhem.