Bild: Flickr

Barnmorskor ska inte kunna vägra utföra aborter av religiösa skäl, så kallad samvetsfrihet. Det slog tingsrätten i Jönköping fast i en dom idag.

Tingsrätten anser att villkoret att en barnmorska ska kunna utföra aborter är både lämpligt och nödvändigt. Den barnmorska som vägrat utföra aborter har därför inte diskriminerats.

Region Jönköping ska därför heller inte betala någon ersättning till barnmorskan. Det skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Det var 2013 som tvisten uppstod, då barnmorskan Ellinor Grimmark sökt jobb på alla tre sjukhusen i Jönköpings län. När hon klargjort att hon vägrat utföra aborter eftersom det strider mot hennes kristna tro, har hon nekats anställning.

Barnmorskan stämde därför Region Jönköping på 260 000 kronor. Men tingsrätten avslår nu kraven på skadestånd och anser att barnmorskan nu ska betala rättegångskostnaderna på ungefär 900 000 kronor.

– Det är både glädjande, väntat och viktigt att tingsrätten konstaterar att abortvård ingår i barnmorskeyrket, och att hon inte är diskriminerad och inte får något skadestånd, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros till tidskriften Ottar.

Fallet har tidigare prövats av Diskrimineringsombudsmannen, som konstaterade att barnmorskan inte blivit diskriminerad.

Kristdemokraterna har varit drivande i frågan om samvetsfrihet. På partiets riksting i oktober röstade en majoritet för en motion om att Kristdemokraterna ska arbeta mer aktivt för samvetsfrihet inom vården. Partistyrelsen ställde sig dock emot beslutet.