Regeringen lovar stort när de ger höstbudgeten rubriken: ”Sverige från kris till full sysselsättning”. I själva verket räknar regeringen bara med att sänka arbetslösheten med 2,4 procent under mandatperioden. År 2014 kommer vi fortfarande ha en arbetslöshet på höga 6 procent – det vill säga samma nivå som när regeringen först tillträdde år 2006.

På åtta år kommer man alltså ha lyckats sänka arbetslösheten med exakt noll. Och det är det man kallar arbetslinje.

Sedan, efter 2014, vankas möjligen nästa lågkonjunktur. När exakt hade regeringen tänkt att vi skulle nå full sysselsättning?

En politik för full sysselsättning kräver aktiv arbetsmarknadspolitik, gynnsamma förutsättningar för företag och en hög strukturomvandlingsnivå. Sverige kan bara i längden konkurrera i omvärlden med hög kompetens och kvalificerade arbeten.

Men det är tydligt att detta inte är Borgs linje. I stället sneglar finansministern västerut mot den amerikanska modellen med låga skatter, svaga fackföreningar och få regleringar.

Svenska företag har i dag svårt att hitta kompetent personal samtidigt som arbetslösheten har seglat upp mot nio procent. Men i stället för att satsa på ett ordentligt utbildningsprogram för arbetslösa, satsar regeringen på coachning. Den kompetenshöjning som behövs kommer inte att ske. Sveriges konkurrenskraft i omvärlden riskerar därmed att minska. I stället för fler kvalificerade jobb kommer vi att få vi en större låglönesektor och ökade klyftor i samhället.

Läste häromdagen att var sjunde amerikan är fattig.