“Kommunals uppgift är att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhällslivet i övrigt”, står det i Kommunals stadgar. Med en halv miljon medlemmar, varav den övervägande majoriteten är kvinnor, innebär det ett feministiskt uppdrag av stora proportioner. Under seminariet “Stoppa våldet i nära relationer!” framträdde en bild av en fackföreningsrörelse som börjar hitta svar på den ofta ställda frågan om hur fackföreningar bör utvecklas.

När andra stora fackförbund söker definiera sina roller bortom det traditionella arbetet har det hittills handlat väl mycket om att coacha sina medlemmar att bli ännu bättre på sitt jobb. Genom ett fokus på medlemmarnas förmåga att prestera bortprioriteras andra, långt större, problem. Kommunal å sin sida väljer att se ett problem i att det bland deras medlemmar finns många som befinner sig i riskzonen att drabbas av våld i nära relationer.

Som reaktion på den kunskapen har man utbildat handledare på alla sina avdelningar, ett arbete som nu ska rullas ut till skyddsombuden på arbetsplatserna. Medlemmar som utsatts för våld i nära relationer erbjuds samtalsterapi. Samarbeten med andra fackförbund ligger i startgroparna. Det är ett arbete som fortsätter från arbetsmarknaden, ut i samhällslivet.

För den som utsätts för våld i en nära relation innebär arbetsplatsen ofta en svår social situation. Många känner skuld och skam över att indikationerna på vad som pågår där hemma är tydliga. Samtidigt känner kollegorna skuld och skam över att man ser vad som pågår, men inte gör något. Handlingsförlamningen beror inte bara på den sexism som säger att det inte kan var bara en persons fel om “två” bråkar, som säger att “hon får skylla sig själv”. Det kommer också av att kollegorna inte vet vad de ska göra och att de inte vågar gripa in, av rädsla för att göra fel eller av rädsla för förövaren. Kunskap är, föga förvånande, ett motmedel.

I arbetet mot våld i nära relationer har kvinno- och tjejjourer under lång tid spelat en helt avgörande roll, vilket bevisat att civilsamhället är nödvändigt för att tackla många samhällsproblem. Inga fackförbund kan hävda att våld i nära relationer inte är en fråga för dem, men Kommunals arbete är också uppmanande för de fackliga kollegorna. Vilka andra frågor i samhällslivet finns det som angår fackföreningsrörelsen? Hur undviker man fällan att opinionsbilda i samhället kring en fråga samtidigt som man glömmer bort arbetsplatsperspektivet? Kommunal samarbetar med Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund. Vilka organisationer bör andra fackförbund samarbete med? Och som jämställdhetsminister Nyambo Sabuni (FP) frågade sig i seminariets avslutande diskussion: Var är arbetsgivarna?