Foto: TriArt Fim 

Film Det är det alldagliga som gör filmen så stark. Det tycker Jon Andersson som sett den franske filmskaparen Robert Guédiguians nya film Drömmen lever vidare

Man skulle kunna beskriva Robert Guédiguian som en fransk motsvarighet till Ken Loach, men med ett något ljusare budskap. Precis som hos Loachs handlar Guédiguians filmer om relationer och sociala frågor, ofta i arbetarklassmiljö. 

Stark film

Guédiguians nya film Drömmen lever vidare (Et la fête continue!) utspelar sig som vanligt i hemstaden Marseille. I huvudrollerna ser vi två Guédiguian-favoriter: Guédiguians hustru Ariane Ascaride och Jean-Pierre Daroussin. Ascaride spelar Rosa, en politiskt engagerad sjuksköterska som är på väg mot pension. Plötsligt rörs hennes känslor upp då hon träffar Henri (Daroussin), pappa till sonens fästmö. 

Filmen handlar om Rosa och Henris romans men också om andra relationer i deras familj.Rosas ena son drömmer om att skaffa barn med sin fästmö medan den andra sonen som är läkare vill bege sig till Armenien, som familjen härstammar från, för att hjälpa till i kriget. Henri försöker skapa en bättre relation med sin dotter samtidigt som han börjar få allt starkare känslor för Rosa.

Men filmen är också politisk. Utöver att vara med på politiska möten med Rosa får vi också följa Henris dotter Alice (Lola Naymark) och hennes kamp för upprättelse för de åtta personer som dog efter en kollaps av två fallfärdiga byggnader i Marseilles centrum. 

Feelgood med substans

Det mesta av det som avhandlas i Drömmen lever vidare är dock alldagligt. Men det är också det som gör filmen så stark. Henri och Rosa förhåller sig till vardagen, med dess problem och glädjeämnen. Som vi alla gör. Ariane Ascaride och Jean-Pierre Daroussin är som vanligt lysande och kemin mellan dem är något utöver det vanliga. 

Foto: TriArt Film

Franska filmskapare är mästare på att skapa feelgood med substans. Det vill säga filmer som kan förmedla ett ljust budskap om mänskliga relationer utan att förvandlas till schabloner. Av dessa franska filmskapare är Robert Guédiguian en av de allra skickligaste. Det bevisar han än en gång med Drömmen lever vidare.

Drömmen lever vidare har svensk premiär i dag fredag den 17 maj.

Foto: TriArt Fim