Fackliga företrädare, IF Metall, Kommunal och TCO.
Therese Svanström, ordf TCO, Malin Ragnegård, ordf Kommunal och Marie Nilsson, ordf IF Metall. Foto: Eva Edsjö/Sören Andersson/Daniel Roos

Vårdbudget 2023 Socialdemokraterna presenterade under tisdag förmiddag sina förslag till vårbudgeten. Dagens Arena ringde upp företrädare för TCO, IF Metall och Kommunal för att höra om deras synpunkter på förslagen.

I dag presenterade Socialdemokraterna sina förslag till vårbudgeten. Mikael Damberg, partiets finanspolitiske talesperson, riktade kritik mot regeringen för att inte göra tillräckligt för att stötta hushållen som drabbas värst av inflationen. 

– Varje dag som Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson styr vårt land blir Sverige fattigare. Inflationen måste bekämpas och bördorna av krisen delas rättvist. Det handlar om respekt, rättvisa och gemensamt ansvar, sade Mikael Damberg.

Socialdemokraterna föreslår bland annat att barnbidraget höjs med 200 kronor under sommarmånaderna, att underhållsstödet höjs med 500 kronor per månad från 1 juli till årsskiftet och att 700 miljoner kronor ska gå till sommarlovsaktiviteter för barn och unga. Vidare föreslår partiet att CSN får 33 miljoner kronor för omställningsstudiestödet.

Ska finansieras med elproducenters övervinster

Totalt kostar förslagen 3,5 miljarder kronor uppger Socialdemokraterna, och skulle finansieras genom att intäktstaket för elproducenter förlängs året ut.

Dagens Arena ringde upp TCOIF Metall och Kommunal för att höra hur facken ser på förslagen i skuggbudgeten. 

– Jag tycker att profilen med att man vill satsa på barn och unga är väldigt rimligt, för de ska inte betala för krisen. Det gäller att med precision träffa grupperna som lider värst av inflationen. Därför kan man inte strössla ut för generella stöd, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Hon riktar också kritik mot regeringen för att den inte satsar mer på yrkesutbildningar. Budgeten för 2023 innebar, enligt LO:s beräkningar, 25 000 färre platser på yrkes- och vuxenutbildningar. I vårändringsbudgeten satsar regeringen på 7 000 platser på utbildningarna, vilket fortfarande innebär en stor nedskärning från tidigare, framhåller Marie Nilsson. 

– Det ser vi som bekymmersamt från den fackliga sidan, nu när vi går in i en lågkonjunktur och arbetslösheten riskerar att öka, säger hon.

4 000 riskerar bli utan omställningsstudiestöd

TCO:s ordförande Therese Svanström är positiv till att Socialdemokraterna vill skjuta till extra resurser till CSN för att de ska kunna hantera alla ansökningar av omställstningsstudiestödet. CSN har tidigare larmat om att de inte kommer att kunna betala ut stöd till så många det var avsett för och att 4 000 sökande riskerar att bli utan. I regeringens budget finns inga pengar aviserade för det.

Men Therese Svanström efterlyser större satsningar på kommuner och regioner i Socialdemokraternas skuggbudget.

– Det behövs pengar akut redan nu till kommuner och regioner. Socialdemokraterna säger att man håller fast vid sitt tidigare förslag om ökade generella statsbidrag. Dock finns det inte något sådant förslag med i deras skuggbudget, säger Therese Svanström. 

”Hade önskat förslag om att återinföra karensersättningen”

Kommunal ger Socialdemokraterna ris och ros för sina förslag.

– Förslagen i sig är bra. Det är viktigt att man satsar på barn och barnfamiljer. Men vi hade bland annat önskat att man skulle föreslå att återinföra karensersättningen, för det vet vi är en träffsäker åtgärd för de som har det tuffast. Det är närmare en tusenlapp våra medlemmar förlorar när de blir smittade på jobbet, vilket är helt förödande för väldigt många – inte minst för ensamstående föräldrar, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.

Hon menar också att det är illavarslande att varken regeringen eller Socialdemokraterna går framåt med några ökningar i statsbidrag till kommuner och regioner.

– Vi är oroade över hur det kommer att slå mot välfärden och våra medlemmar. Vi ser redan att nedskärningar är på gång i förskola och skola, och det skulle behövas stora satsningar inom vård- och omsorg.