Undersköterskor i hemtjänst. Bild: Arbetsmiljöverket

Hyvling Frösunda Omsorg vill hyvla ner heltidstjänster till 60 procent. »Det går inte att leva på en sådan lön«, säger Gittan Sommarhed, Kommunal.

Den 1 april kommer riskkapitalägda vårdkoncernen Frösunda Omsorg ta över driften av äldreboendet Ekbacken i Sundbyberg. Men under Frösundas regi är medarbetarna inte garanterade att få fortsätta arbeta heltid. Enligt Kommunal vill den nya arbetsgivaren dra ner på 26 av de anställdas tjänstgöringsgrad, så kallad hyvling.

– Flera av de som arbetar 100 procent har erbjudits att gå ner till 61 procent. Detta drabbar våra medlemmar väldigt hårt, säger Gittan Sommarhed, sektionsordförande på Kommunal.

Enligt facket skulle hyvlingen innebära en sänkning av lönen från 23 000 till ungefär 14 000 kronor i månaden.

– Det går inte att leva på en sådan lön. Men vi ser också detta som en jämställdhetsfråga. Hur ska vi kunna kämpa för bättre pensioner om vi inte ens har rätt till heltid?

På måndagen anordnar facket en manifestation utanför stadshuset i Sundbyberg i förhoppning om att kommunen ska göra om upphandlingen som vanns av Frösunda Omsorg.

– Vi tycker att politikerna borde ha ställt sociala krav i upphandlingen. Drar man ner på tjänstgöringsgraden drar man också ner på kvalitén, säger Gittan Sommarhed.

Maria Bohman Kreij (KD), kommunalråd och ordförande i äldrenämnden i Sundbyberg säger att hon är »otroligt kritisk« till hur Frösunda »hanterat situationen«.

– Det är inte okej att man som blivande arbetsgivare rör upp en massa oro innan man ens tagit över driften.

Men du är inte kritisk till att Frösunda hyvlar?

– Frösunda är arbetsgivare och som arbetsgivare ansvarar man för schemaläggningen. Vi som kommun ansvarar för kvalitén och kan ställa krav på personaltäthet. Men vi får inte ställa krav på vilken tjänstgöringsgrad personalen ska ha.

Enligt Charlotta Frenander, jurist på Upphandlingsmyndigheten, är det i dagsläget oklart om kommunen får ställa sådana krav i en upphandling.

– Jag kan varken svara ja eller nej på den frågan. Enligt upphandlingsreglerna ska alla leverantörer ges samma förutsättningar och kraven i upphandlingen ska ha ett tydligt syfte. Men just den här frågan har inte prövats så vitt jag känner till, säger hon.