Jobbhälsobarometern 2014, som har tagits fram av branschorganisationen Sveriges Företagshälsor, visar att anställda inom skolan är den yrkesgrupp som mår sämst. Att så många som var fjärde lärare riskerar sjukskrivning och frånvaro från jobbet är alarmerande på många plan. Intressant nog är motivationen för arbetet samtidigt högst inom skolan.

Samtidigt som befintliga lärare vittnar om en hög arbetsbelastning, är det svårt att rekrytera nya lärare in i yrket. När 39 procent av de tillfrågade lärarna känner obehag av att gå till jobbet, 43 procent upplever att de inte hinner med sina arbetsuppgifter inom ordinarie arbetstid och 51 procent uppger att de inte får stöd vid för hög arbetsbelastning, borde alla alarmklockor ringa högt. Lägg på detta att 34 procent inte nöjda med sin fysiska arbetsmiljö.

I skoldebatten slåss politikerna om att lova guld och gröna skogar till skolor och lärare. Löften ges om höga löner, mindre klasser och fler specialpedagoger, trots att det tycks saknas både pengar, lokaler och utbildad personal.

I Årstadal i Stockholm byggs det bostadsrätter i 8-miljonersklassen – men några skollokaler finns inte i sikte. Hösten 2013 skulle 104 stycken 6-åringar från området börja bussas fram och tillbaka till Brännkyrka gymnasium, eftersom skollokalerna inte räckte till. Det satte barnens föräldrar stopp för.

Årstadal är ett socioekonomiskt starkt område. Här kommer föräldrarna att fortsätta mejla till tjänstemännen, bjuda in till möten med ansvariga politiker och kräva att skolledningen följer skollagen. Årstadal är ett område där politikerna måste stå på god fot med sina väljare, annars tar de sina barn någon annanstans. Eller är den möjligheten förbi? För är inte varenda skola överfull med kunskapstörstande barn och sönderstressade lärare nuförtiden?

Barackerna står som spön i backen. Alliansen har misslyckats med att planera för skolbyggandet lika mycket som för nyrekryteringen av lärare. Det är skrämmande att det saknas långsiktighet när det gäller grundläggande förutsättningar för skolans verksamhet. Som läget ser ut nu kommer det vara ett mirakel om siffrorna i nästa års Jobbhälsobarometer ser bättre ut än i år.