LKAB i Kiruna och Carola Löfstrand. Foto: G. Rúnar Gudmundsson/ LO

Arbetsmiljö Under måndagen kom nyheten att ännu en arbetsplatsolycka slutat i ett dödsfall. Carola Löfstrand, arbetsmiljöutredare på LO, menar att arbetsmiljöarbetet underprioriteras. 

En kvinna i 20-årsåldern dog efter en olycka på LKAB:s industriområde i Kiruna under natten till måndagen. Hon skulle gå på rast och blev då påkörd av en dumper (ett stort lastfordon). Kvinnan togs till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

De senaste tre åren har antalet dödsolyckor på arbetsplatser ökat. Enligt Arbetsmiljöverkets statistik som sträcker sig till sista oktober har 40 personer dött i år. Under 2020 var det 24 som dog under hela året.

Enligt Carola Löfstrand, arbetsmiljöutredare på LO, är en del av förklaringen till det ökade antalet dödsfall dålig introduktion, otrygga anställningsformer samt hög arbetsbelastning.

– Det är arbetsgivaren som har ansvaret för att se till att de anställda har kunskap och medvetenhet om säkerhetsrutiner. Det är A och O för en arbetsplats att ha en bra rutin för säkerhetsarbetet, säger hon.

Långa underleverantörsled ett problem

Carola Löfstrand menar att det sker ett generationsskifte på arbetsmarknaden som innebär att många unga utan arbetslivserfarenhet arbetar på arbetsplatserna. Om rutinerna kring introduktion om säkerhetsarbetet inte fungerar leder det till att många på arbetsplatsen saknar rätt kunskap.

– Det krävs att arbetsmiljöarbetet leds av chefer och skyddsombud som är kompetenta inom arbetsmiljökunskap, något som tyvärr saknas på många arbetsplatser och det innebär en stor riskfaktor.

Hon menar också att långa kedjor av underleverantörer är en risk. I offentliga upphandlingar finns sällan faktiska krav på arbetsmiljöarbete.

– Speciellt med underleverantörer som har budat lägst och därför har slimmat marginalerna så att det inte finns tillräcklig tid. Arbetsvillkoren för de anställda blir lidande. När det finns flera olika underleverantörer på samma plats är det viktigt att det finns en samordning kring säkerhetstänket mellan de olika leverantörerna.

Nedlagda utredningar

De slimmade organisationerna gör också att arbetstempot förväntas öka, för att hinna med.

– Tajta arbetstider och effektivitetskrav gör att belastningen blir hög. Det leder till att arbetstagaren inte hinner se risker på arbetsplatsen. Stress leder till arbetsplatsolyckor.

Angående det specifika fallet i Kiruna menar Carola Löfstrand att det och alla andra fall behöver utredas ordentligt. Hon pekar på att arbetstagarna och skyddsombuden på arbetsplatsen behöver bli inkluderade, vilket inte alltid sker.

– Det kan till exempel vara en fråga som varit uppe tidigare, men som inte åtgärdats.  Problemet är att många av åtalen läggs ner på grund av bristande bevis eller att det tar väldigt lång tid. Det är såklart oerhört jobbigt för de anhöriga och arbetskamraterna till den avlidne, säger hon.