Johan Lindholm och Catharina Elmsäter-Svärd möter arbetsmarknadsministern om dödsolyckorna.
Catharina Elmsäter-Svärd från Byggföretagen och Johan Lindholm från Byggnads träffade arbetsmarknadsministern om dödsolyckorna. Foto: Byggföretagen / Alexander Williamsson / Terese Perman

Arbetsmiljö Förra året omkom 17 personer inom byggbranschen. På onsdagen träffade företrädare för Byggnads arbetsmarknadsminister Johan Pehrson för ett samtal om de ökade arbetsrelaterade dödsfallen.

Under 2023 ökade antalet arbetsrelaterade dödsolyckor i Sverige. Byggbranschen är en av de hårdast drabbade industrierna, och i december krävde både fackförbundet Byggnads och Byggföretagen ett möte med statsministern för att diskutera möjliga åtgärder.

Det blev två möten, med arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg. Det första mötet hölls igår, med företrädare för Byggföretagen.

Byggföretagen nöjda med mötet

Från Byggföretagen kom krav på digital överföring av information från myndigheter till ID06, branschens egna identifikationssystem, för att det ska bli lättare att identifiera vilka som befinner sig på en arbetsplats.

– Det var bra diskussioner. Vi är alla överens om att det inte finns någon tydlig orsak till att antalet allvarliga olyckor ökade under förra året. Det finns ingen enkel lösning, varje olycka är unik, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Byggnads kräver handling

Mötet med Byggnads hölls idag onsdag.

Bland annat krävde Byggnads tydliga arbetsmiljökrav, sanktionsavgifter mot arbetsgivare som inte värnar om arbetsmiljön och skärpta straff för skador och dödsfall.

– Vi har gett en bild av hur verkligheten ser ut på våra arbetsplatser, och vi har föreslagit åtgärder utifrån det. Väljer man sen att göra ingenting så är det inte till gagn för Sverige. Vi har just nu en uppstyckad arbetsmarknad där stora företag har gått från att ha egna anställda till att anlita massa små företag som inte alltid prioriterar arbetsmiljö, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, till Dagens Arena