Bild: Privat

Regeringen Reinfeldt och jämställdhetsminister Arnholm måste bekänna färg: Rösta ja till vårt lagförslag om kvotering till bolagsstyrelserna eller erkänn att ni vill behålla glastaket. Det skriver Ylva Johansson (S).

Bland vd:arna på Stockholmsbörsen finns det 15 stycken Johan, 14 som heter Per och 13 som heter Anders. Det finns 11 vd:ar som är kvinnor. Det säger något om mansdominansen.

Om man ser till styrelsernas sammansättning hos de börsnoterade företagen minskade andelen kvinnor i år, för andra året i rad, och är nu nere på 22,3 procent. Det ger en bild av glastaket.

Kvinnor är mer välutbildade än män, men tjänar sämre och löneskillnaderna består. Kvinnors lön är i dag 86 procent av männens om man räknar om alla tjänster till heltid. Om man väger in skillnader i yrkesval, ålder och utbildning kvarstår en ”oförklarad” löneskillnad på drygt sex procent. Och där står det och stampar.

För att nå jämställda löner krävs aktiva och modiga insatser inom flera områden.

Vi socialdemokrater har nyligen fått med oss en majoritet i riksdagen för att lönekartläggningar ska genomföras varje år och på fler arbetsplatser än i dag. De borgerliga partierna röstade emot.

En annan viktig sak som hindrar en jämställd arbetsmarknad är att det glastak som hindrar kvinnor från att nå de högsta positionerna – ”hit men inte längre” gäller och det måste bort en gång för alla. Därför är det nu dags att lagstifta om kvotering. Vi socialdemokrater kommer i höst – återigen – att lägga en motion om detta i riksdagen.

I både Norge och Island har man redan kraftfulla kvoteringsbestämmelser. Under 2011 antogs kvoteringslagstiftning i Frankrike, Italien och Belgien. I Spanien och Nederländerna finns det explicita men något mindre strikta regelverk. I Tyskland är man på gång att införa obligatorisk kvotering. Inte heller EU-kommissionen nöjer sig med passivitet. Sedan i höstas ligger ett förslag till övergripande EU-lagstiftning på bordet. Men i Sverige säger regeringen nej till varje form av kvotering, både i nationell lagstiftning och till EU-förslaget.

Regeringen brukar hänvisa till ägarnas heliga princip att själva välja styrelseledamöter. Men det är knappast ett hållbart argument. Redan i dag inskränks ägarnas rätt eftersom lagen tvingar bolagen att ha med representanter för de anställda i styrelserna. En lagstiftning som var starkt ifrågasatt när den infördes men som i dag är fullt accepterad och även uppskattad eftersom de fackliga representanterna ofta bidrar med viktig kompetens och skapar förståelse för svåra beslut.

Jämställdheten står och stampar i Sverige och på ett antal områden går det till och med bakåt. Jämställdhet är inget som kommer av sig självt, det har det aldrig gjort. Varje framsteg på området har krävt omfattande kamp, modiga politiker och mötts av kraftigt motstånd.

Både Anders Borg (M) och Fredrik Reinfeldt (M) har de senaste dagarna vädrat sin ”personliga sympati” för kvoteringsförslaget. Men ”personliga sympatier” ändrar inte verkligheten. För att åstadkomma förändring krävs lagstiftning.

Regeringen Reinfeldt och jämställdhetsminister Arnholm (FP) måste bekänna färg: Rösta ja till vårt lagförslag om kvotering till bolagsstyrelserna eller erkänn att ni vill behålla glastaket.

Ylva Johansson (S), talesperson för arbetsmarknad och jämställdhet