Bild: stock.xchng

Förra veckan sparkade det amerikanska klädföretaget Urban Outfitters all personal i sin Stockholmsbutik, för att sen återanställa dem via ett bemanningsföretag. Det är tyvärr ingen ovanlig företeelse. En dom i Arbetsdomstolen från 2003, det så kallade Abu Garcia-målet, har gjort det möjligt för företag att agera på det sättet.

Faktum är att Urban Outfitters beter sig lite schysstare än många andra arbetsgivare, eftersom all personal återanställs via bemanningsföretaget. Men det är inte ovanligt att arbetsgivaren passar på att sortera bort personer man inte är nöjd med eller uppfattar som obekväma, exempelvis sådana som är fackligt aktiva. Ett känt exempel är Systembolagets lager Lagena, som varslade sina arbetare och återanställde en del av dem via ett bemanningsföretag. Varslen ledde till en vild strejk, varpå arbetsgivaren stämde de strejkande inför Arbetsdomstolen.

Det här agerandet är ett sätt för arbetsgivare att kringgå den återanställningsrätt som finns i Las och som säger att en person som har sagts upp har företrädesrätt till sitt gamla jobb i nio månader om arbetsgivaren behöver anställa. Kort sagt: Las är i praktiken satt ur spel.

Även inom industrin har det börjat bli vanligt att runda Las via bemanningsföretag. Bland andra Kongsberg Automotive i Mullsjö och Hallberg Rassy Varvs AB har aktivt valt bort vissa anställda, trots en vilja till samarbete från fackets sida. Som brukligt vid varsel gäller inte sist in-först ut, utan kompetensen kommer i första hand vid förhandlingar. Men det blir allt vanligare att medgörlighet mot arbetsgivaren alltså belönas mer.

Samtidigt som det här sker fortsätter Svenskt Näringsliv att sprida myter, som den att Las skapar en stel arbetsmarknad. Men faktum är att Sverige har en väldigt liberal och flexibel arbetsrätt enligt OECD. Och samtidigt som fackföreningsrörelsen kämpar för att Las inte helt ska undergrävas, har Svenskt Näringsliv köpt in den förra TV4-journalisten Lena Smedsaas och den tidigare DN Debatt-redaktören Mats Bergstrand för att göra webbteveinslag om avtalsrörelsen, under namnet Vad står på spel.

Det som står på spel är Las framtid i svensk arbetsrätt. I vår avgörs nämligen ett nytt mål i AD om bemanningsföretagens roll och förtursregler. Frågan är en av avtalsrörelsens viktigaste. Samtliga LO-förbund kräver att möjligheten att kringgå Las med hjälp av bemanningsföretag stoppas. Svenskt Näringsliv kontrar med ett bud om nollavtal och mytspridning. Det är inte seriöst från en part som säger sig värna den svenska modellen.