Vi saknar en politik och vision som tydligt visar att regeringen vill återskapa tilliten till välfärdsstaten, skriver Kristina Mårtensson, samhällspolitisk chef, och Torbjörn Dalin, utredare, Kommunal.

Såväl familjebudgeten som statsbudgeten handlar om kronor och ören. Men en budget handlar också om att förmedla en känsla. För familjebudgeten kanske det handlar om att kunna köpa en soffa nästa år eller förverkliga en dröm om att resa.

Att som regeringen tala om att ”laga revorna i välfärden” känns inte som att förverkliga våra ambitioner när det gäller att värna välfärden.

Regeringens utlovade satsning om 2 miljarder extra till bemanning inom äldreomsorgen är givetvis ett steg i rätt riktning, men det räcker inte för våra ambitioner för välfärdspolitiken. En nödvändig åtgärd i en framtida statsbudget är att öka statsbidragen till kommuner och landsting för att möjliggöra en god offentlig service i hela landet.

Det är viktigt för att medborgarna ska känna sig trygga med framtida vård, skola och omsorg och så att de som har möjlighet inte ska börja fundera över egna privata alternativ och sedan inte vara beredda att bidra över skatten till det gemensamma.

Regeringen är på rätt väg. Vi saknar dock en politik och en vision som tydligt visar på ambitioner med, och återskapar tilliten till, välfärdsstaten.

Ett område som är i stort behov av mer resurser är äldreomsorgen. Underbemanningen är alarmerande. Personalen går på knäna för att de äldre inte ska drabbas av resursbristen. Varannan av Kommunals medlemmar inom äldreomsorgen uppger att deras arbetsplats saknas personal minst någon dag i veckan. Var fjärde uppger också att bemanningen är så låg att det innebär risker för de äldre.

För att kompensera detta tvingas många i personalen att dra in på sina raster. Äldreomsorgen har hamnat i en ond cirkel för dessa förhållanden leder naturligtvis till ökad sjukfrånvaro – vilket ökar kostnaderna för verksamheten.

Regeringens utlovade satsning om ytterligare 2 miljarder per år, som räcker till 5 000 fler undersköterskor är positiv, men inte tillräcklig. Kommunal kräver ytterligare 25 000 undersköterskor för att klara det omedelbara behovet inom äldreomsorgen.

Bilden av att resurser fattas är vitt spridd. Ofta möter vi ”det privata kapitalet” som säger att deras kapital är nödvändigt för att klara situationen då allt fler blir äldre. Här måste regeringen vara tydlig och säga att vi kommer att klara morgondagens omsorg.

Och dessutom finns det ingen som lånar så billigt som stat och kommun. Att tro att det privata kapitalet är ”gratis” är bara humbug. Det finns i dag ett starkt intresse att etablera sig inom omsorgen för att på sikt kunna hitta nya sätt att finansiera välfärden.

Politiken måste vara glasklar över att vi klarar en gemensamt skattefinansierad välfärd. Sverige är rikare än någonsin och i rapporten ”Välj välfärden – vi har råd!” har Kommunal visat att vi, även vid en nödvändig bemanningsökning, klarar en gemensamt skattefinansierad välfärd framöver.

Möjligheten att bära kostnaden skiljer sig dock mycket i olika delar av landet. Därför är det nödvändigt att regeringen höjer statsbidragen till kommuner och landsting för att utjämna de olika förutsättningarna och möjliggöra en ökad bemanning inom välfärdssektorn. Statsbidragen bör dessutom indexeras för att underlätta planeringen för de som ansvarar för den lokala och regionala politiken.

”Vi kan inte vänta”, var Socialdemokraternas paroll för några år sedan. ”Vi kan inte vänta” på ett svar från regeringen som säger att vi är garanten för en gemensamt finansierad välfärd av bra kvalitet. Vi vet att detta är bra också för jämlikhet, jämställdhet och inte minst tillväxten i Sverige. Vår välfärdsmodell har visat sig vara oerhört framgångsrik – och vi håller i!

Kristina Mårtensson, samhällspolitisk chef, Kommunal
Torbjörn Dalin, ekonom/utredare, Kommunal