Bild: Gunnar Seijbold/Regeringskansliet

"Det regelverk som promemoriorna föreslår är komplicerat och i flera delar otydligt."

Det skrev Försäkringskassan i sitt remissvar till regeringen inför förändringarna av sjukförsäkringen för snart två år sedan. Ändå hade socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson mage att i söndagens Agenda i SVT hävda att remissinstanserna inte har flaggat för den kritik som nu kommer fram.

När TCO i februari 2008 gjorde en genomgång av remissvaren var bilden entydig: regeringen fick stark kritik. Inte bara den berörda myndigheten Försäkringskassan, utan även andra myndigheter, som Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet, samt fackförbund, frivilligorganisationer och andra aktörer som har kontakt med de sjuka människor som regeringen inte vill se, varnade för otydlighet och risker för enskilda att hamna mellan stolarna. Läkarförbundet exempelvis ville "belysa den grupp som har deltidersättning och delvis arbetar men inte heltid. Här behövs förtydligas hur den gruppen kommer att hanteras."

Detta redan så tidigt som i februari 2008 och alltså precis den grupp som nu är omdebatterad. Husmark Pehrsson ljuger helt enkelt när hon säger att det inte har framkommit kritik från remissinstanserna. Och snart står 15 000 personer helt utan ersättning.

Den här härvan vittnar om regeringens människosyn, en fyrkantig sådan som säger att alla ska passa in i ett system som åtminstone i teorin tillfredsställer finansminister Anders Borgs teknokratiska läggning. Kristdemokraterna i Ulricehamn sammanfattar problematiken bra i sitt remissvar: "Det finns ett antal sjukdomar som varar över tid men där arbetsförmågan ej är varaktigt nedsatt så man uppfyller kravet för permanent ersättning. Det kan vara kombination av olika sjukdomar, det kan vara psykisk ohälsa där behandlingsinsatserna kommer att ta tid men där den enskilde på sikt kan komma åter för att bara nämna något."

Kritiken har inte bara kommit från remissinstanserna för ett och ett halvt år sedan. Även en utredning som Husmark Pehrsson själv har beställt och som kom så sent som för en månad sedan påpekar problemet med att strikt bedöma arbetsförmåga och föreslår i stället "medicinska förutsättningar för arbete".

Att regeringen nu delvis backar handlar inte om något annat än att det har utvecklats en politisk kris som de har svårt att hantera mindre än ett år före nästa års val. Det är svagt att regeringen försöker smita undan sitt ansvar genom att skylla på Försäkringskassan. Som LO:s Ulla Lindqvist så träffande säger: "Att det blivit så här beror ytterst på att regeringen haft bråttom att driva igenom sin politik."

Lite för bråttom.