Fördömanden av Hamas nödvändiga för alla som respekterar mänskliga rättigheter, det betyder inte att Israels politik godtas.

Så blev det även formellt. Under söndagen förklarade Israel krig mot Hamas. Detta efter en helt scener så fruktansvärda att de nästan är svåra att beskriva. Under natten till lördagen tog sig grupper av soldater från Hamas in på israeliskt terroritorium och dödade soldater och civila. De senare var en tydlig måltavla, bland annat i en grotesk attack mot en ravefestival, med enligt rapporterna minst 260 döda. Dessutom kidnappades kanske så många som 100 civila och fördes till Gaza. Det är svårt att betrakta det som något annat än ett terrordåd.

Israel har fått ett nytt symboliskt datum som markerar hotet mot den egna nationen. Det kommer finnas ett före och ett efter den sjunde oktober 2023.

Under helgen har sociala medier här hemma svämmat över av kommentarer och påfallande många, inte minst på vänsterkanten, verkade påtagligt upprörda över att det politiska Sverige så unisont fördömt terrorattackerna. Det var kommentarer som lyfte fram Israels många brott mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna. Bombningarna, muren, förtrycket av den palestinska befolkningen.

Allt det där stämmer ju. Och jag och många med mig har under åren varit djupt kritiska mot den israeliska ockupationen.

Men här liksom alltid annars är det en poäng att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. När hundratals civila dödas i Israel, och de helt uppenbart är måltavlor i Hamas attack, då måste det gå att fördöma detta och hävda Israels rätt att försvara sig, utan att det förminskar tidigare kritik mot Israel.

För så är det ju också.  Israel har under lång tid, steg för steg, backat från den tvåstatslösning som för två decennier sedan tycktes vara inom räckhåll. Bosättningarna har ökat i omfång och antal och högerkrafterna i israelisk politik  har inte gjort någon hemlighet av att målet är total kontroll över även palestinska områden, att palestinierna ska få status som en slags andra rangens medborgare i ett större Israel.

Men missnöjet och desperationen har inte bara grott bland palestinierna. I somras röstade det högerstyrda parlamentet igenom en lag som i korthet går ut på att stärka parlamentets makt och minska rättsväsendets inflytande. Frågan är ännu inte helt avgjord och under hela året har enorma demonstrationer och proteströrelser bildats i Israel.

De blodiga attackerna från terrororganisationen Hamas, som aldrig erkänt staten Israels rätt att existera,  kan i princip bara få en effekt – de kommer ytterligare att stärka de konservativa högerkrafterna, som nu kan hävda att landets existens är hotad och samla fler anhängare bakom en politik för att en gång för alla kväsa palestinierna och ta ökad kontroll över det politiska systemet inne i Israel. I värsta fall tar de helt udden av proteströrelsen. Och de kommer tveklöst leda till en motoffensiv som kommer drabba civila på palestinskt territorium.