På måndag morgon svensk tid vällde grå rök ut ur reaktor 2 i Fukushima. Arbetare evakuerades från kärnkraftverket. Kylsystemet, som slogs ut förra veckan, fungerade fortfarande inte. Japans premiärminister Naoto Kans påstående att situationen i Fukushima förbättras ”sakta men säkert” är inte trovärdigt. Kärnkraftskatastrofen i Japan är inte över på långa vägar.

Tepco (Tokyo Electric Power Company) är ett bolag som inte betraktas som tillförlitligt i Japan. Flera gånger har Tepco förfalskat sina protokoll och slarvat med säkerheten på Fukushima. De har låtit bli att göra ordentliga kontroller av de nu aktuella reaktorerna.

Gamla sovjetiska kärnkraftverk är ett reellt hot och när som helst kan ett nytt Tjernobyl inträffa. Men riskerna stannar tyvärr inte där. Vi bör också diskutera vad det innebär med vinsthungriga kraftbolag och deras fuskmentalitet. Vet vi hur många andra bolag än Tepco som finns i världen som slarvar med säkerheten och fuskar med sina kontroller?

I och med katastrofen i Fukushima har motståndet mot kärnkraften aktualiserats. Frågan som många ställer sig nu, när 400 nya kärnkraftverk planeras runt om i världen, är om det går att ersätta energibehovet med annat än kärnbränsle. Den frågan har olika svar beroende på vem man frågar. Enligt kärnkraftsanhängarna är våra livsmönster orubbliga och därför måste vi räkna med mera kärnkraft och hålla tummarna för att inget ska hända.

Från miljörörelsen hörs helt andra svar. Där pratar man om förnyelsebar energi och energieffektivisering som avgörande för den framtida energiförsörjningen. Och det handlar inte bara om att släcka lampan, bygga energismarta hus och genom avancerad teknik tillverka mindre energislukande apparater och transporter.

Nej, det inbegriper också att staten ska bry sig om kombinationen god energiförsörjning och liten påverkan på miljön. Detta kräver naturligtvis statliga subventioner och stöd till miljövänliga alternativ. Och en regering som på allvar satsar på forskning på förnyelsebar energi och gröna jobb. Något som alliansregeringen inte är intresserad av – därav högerns reaktion att försvara kärnkraften till varje pris.

Det mest avgörande argumentet mot kärnkraften är dock avfallet. Utöver att kärnkraften är opålitlig så lämnar den efter sig livsfarligt kärnavfall som måste isoleras från allt levande i 100 000 år. Allt detta har katastrofen i Fukushima nu aktualiserat för oss.