Efter att Tyskland fattat beslutet om att avveckla kärnkraften till 2022 följer beräkningarna på hur dyrt det kommer att bli. För avvecklingen kommer att innebära att elpriserna för tyskarna stiger.

Men det finns några intressanta detaljer i det tyska energisystemet som ofta missas i den svenska debatten. I Tyskland finns möjlighet att låta överskottet från det egna hemmets solpaneler säljas till elnätet. Och få bra betalt för det. Skulle du försöka dig på samma transaktion i Sverige skulle du få skatta dubbelt.

Att elpriserna behöver öka är inte en populär tanke. Ändå påpekas det i Sternrapporten, likväl som från EU-kommissionen och Internationella Energiorganet, IEA (för att nämna några av de välrenommerade instanserna som satt fingret på den trista sanningen). De ökade utsläppen i världen bygger låga energipriser som i sin tur bygger på låga priser på fossila bränslen. Omställningen till förnybara bränslen är nödvändig om världen ska bryta den här utvecklingen.

För övrigt ryktas det om att Japan kan bli nästa stora industriland att skrota kärnkraften. Den japanske premiärministern Naoto Kan hänger löst. Utpekade efterträdaren, Seiji Maehara, har uttalat sig om att konstruktionen av nya kärnkraftsreaktorer borde stoppas. Beskedet vore välkommet för en grönare värld.