”Partiets salt”. Så heter den tjocka, röda boken om AUF:s historia som jag fick i samband med ungdomsförbundets 100-årsjubileum i Oslo 2003. Ofta radikalare än moderpartiet, aldrig rädda för att driva den egna linjen. Partiets salt, med författaren Terje Halvorsens ord.

Jens Stoltenberg, AUF-ledare 1985-89, höll tal under jubileet och erkände att han hade smugglat öl till Utøya – ”Tyrifjordens perle” och AUF:s egen ö. Alkoholförbud rådde men några öl hade hämtats i båt. Den oskyldiga aktionen skedde i det vattendrag där dagens AUF:are försökte rädda sina liv när vansinnet bröt ut under årets sommarläger.

Jag skickar sms till alla AUF:are som finns i telefonboken. De svarar snabbt, men det är omöjligt att ta in de svar som tekniken så snabbt vidarebefordrar. ”Mennesker jag kjenner er døde. Helt uvirkelig”.

Utøya, som AUF fick i gåva av fackförbunden i Oslo 1950, är också en röd tråd i andra halvan av ”Partiets salt”. Tidvis är ön en ekonomisk kvarnsten, omfattande reparationer behövs. Försök att sälja Utøya på slutet av 1960-talet stoppas av tungviktare i partiet som har AUF-bakgrund och ljusa sommarminnen från ön.

Trenden vänder, 1978 kommer 400 deltagare, lägret är ”større en på mange år”. 1991 vill NRK sända från sommarlägret, och statssekreteraren i Försvarsdepartementet godkänner att ett ingenjörskompani från de amerikanska NATO-styrkorna fraktar ut sändarbussen på ön. Stort rabalder, naturligtvis.

Sedan följer idylliska sommarbilder. En ung Jens Stoltenberg ler när statsministern Gro Harlem Brundtland sjunger och spelar gitarr. På en annan bild dansar hennes efterträdare Thorbjørn Jagland med ungdomar från Fatah Youth. Den som har bakgrund i ett politiskt ungdomsförbund känner igen sig: ”Du är 17 år, vill förändra världen, sover i tält och blir kär för första gången.”

Enligt Anders Behring Breiviks försvarsadvokat var syftet med terroraktionen att förstöra Arbeiderpartiet och deras rekrytering av ungdomar. För att om möjligt kunna förstå det uttalandet krävs kunskap om den nyfascistiska idévärld där gärningsmannen vistades. Expo gör följande beskrivning: ”Det är en svartvit världsbild där Norge anses sviket av en marxistisk infiltration av samhället, till förmån för en tilltagande islamisering. I centrum för hans hat står socialdemokratin och det mångkulturella samhället”.

Den som följer norsk politik vet dessutom att AUF förknippas intimt med sitt arbete mot rasism och för ett mångkulturellt samhälle. I ”Partiets salt” diskuteras valet 1993 och en undersökning som visade att 53 procent av ungdomarna i Oslo med utländsk bakgrund stödjer Arbeiderpartiet. Motsvarande siffra bland samtliga ungdomar var bara 16 procent. Ett resultat av den tydliga anti-rastiska profilen, tror AUF:arna Trond Giske och Asghar Ali.

Minst 85 människor som vandrade i Giskes och Alis fotspår på Utøya har mist livet. Redan nu finns några lärdomar och observationer som vi bör bära med oss.

Säpo identifierar tre övergripande hot mot den svenska demokratin: höger- respektive vänsterextremism samt fundamentalistisk islamism. Men i samhällsdebatten råder fixering vid det senare. Såväl The Sun som Svenska Dagbladet hade ordet ”al-Qaida” på sina förstasidor i lördags. Med stor plattform följer stort ansvar, vilket även gäller DN.

Hetsen mot muslimer och det mångkulturella samhället har växt i styrka och finns representerad i de nordiska ländernas nationella parlament. Expo menar att gärningsmannens idévärld ”lever i bakvattnet av de framgångsrika antimuslimska partierna runt om i Europa”. Men någon kollektiv skuld ska inte och kan inte utdelas. En mördare bär ansvar för sina handlingar. Vårt svar ska i stället vara, med statsmannen Jens Stoltenbergs ord: ”Mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.”

Årets sommarläger på Utøya var dubbelt så stort som det lyckade lägret 1978. Nu har AUF förlorat en procent av sin medlemskår och många av sina mest lovande och aktiva medlemmar. Nästan hundra begravningar av unga socialdemokrater väntar. Hur det påverkar AUF, Arbeiderpartiet och Jens Stoltenberg personligen är naturligtvis omöjligt att veta. Men förhoppningen är given. AUF återvänder till Utøya. En ung norsk generation strömmar till de politiska ungdomsförbunden. Nästa års sommarläger på Utøya blir en rekordstor och värdig manifestation för såväl förlorade kamrater som alla de värderingar som AUF:aren och statsmannen Jens Stoltenberg har uttryckt de senaste dagarna.

Om detta är jag säker: Försöket att ödelägga rekryteringen av ungdomar till Arbeiderpartiet kommer att få motsatt effekt. Minns bara vad den unga AUF-tjejen sa till CNN, något som Stoltenberg citerade i Oslo domkyrka: ”Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.”

Statsminister Stoltenberg kryddade sitt tal med ett uttalande av partiets framtid, AUF:aren Stine Renate Håheim. Hon är en av de unga människor som jag med tårar i ögonen har känt igen under den intensiva nyhetsrapporteringen.

AUF. Så mycket mer än bara ”partiets salt”.