Attentatet i Bryssel Under måndagskvällen sköts två svenskar till döds i Bryssel. De ska ha varit på väg till EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige och haft landslagströjor på sig. Belgien har höjt terrornivån till den högsta nivån efter skjutningen. 

Hans Brun är terrorforskare och har följt rapporteringen sedan igår kväll. 

– Det är enligt rapporter från belgiska myndigheter en person som har gett sig ut för att leta rätt på just svenskar. Men än så länge får man nog ta rapporteringen med en nypa salt, säger han. 

Att det hände i just Belgien är dock inte helt oväntat. 

– Belgien är tillsammans med Frankrike ansett som det landet som har den största hotbilden vad gäller just jihadistisk terrorism. Det har varit så i många år. I Belgien finns det dessutom en ganska livaktig, illegal vapenmarknad så det är lätt att få tag på vapen i Belgien. Plus det faktum att det finns ganska starka jihadistiska miljöer och nätverk som är väldigt aktiva där. 

Effekt av koranbränningarna

Hans Brun anser inte heller att det var helt oväntat att just svenskar skulle bli måltavla efter den senaste tidens påtagliga risk för terrorattacker mot just svenska intressen. 

– Det är kopplat dels till LVU-kampanjen som olika aktörer har drivit mot Sverige under en längre tid. Men också på grund av koranbränningarna som utlöst en ganska hetsig debatt i sociala medier runt om i världen. Då har vi ju sett exempel på hur ambassader har attackerats och så vidare. Så man får sätta det i det sammanhanget, det som är den rimliga förklaringen här, säger Hans Brun. 

Han menar dock att skjutningarna inte påverkar terrornivån i Sverige. 

– Vi har redan en högre hotbild än normalt. Och där kommer den nog att ligga kvar. Om den skulle höjas i Sverige, då vet myndigheterna i princip att ett större terrorangrepp är nära förestående. Och uppenbarligen så har vi inte den typen av information just nu. Får myndigheterna in sådan information så kommer de att gå ut och varna, säger Hans Brun.

Kvinnor och judar lever redan under ökad hotbild

Hans Brun menar också att vi i Sverige inte ska behöva ändra vårt beteende särskilt. 

– Jag tycker inte att man ska springa omkring och vara rädd och orolig. Är man svensk i utlandet ska man kanske fundera på i vilket sammanhang man befinner sig och var man befinner sig. Det är vissa regioner och länder som är mer problematiska än andra. Jag tror att det är bra om man gör en ganska enkel analys utifrån sina egna behov och rörelsemönster. Var är jag någonstans? Vad behöver jag göra? Vad kan det finnas för risker?

Han fortsätter: 

– Man ska komma ihåg att det är den här typen av problematik som dels svenska judar har levt med väldigt länge. Att tänka på hur man klär sig till exempel och att inte ha en synlig davidsstjärna. Men det är också en problematik som kvinnor alltid lever med. Att man måste göra en hotbildsutvärdering i vardagen. Så halva befolkningen lever redan med en ganska påtaglig hotbild tyvärr.