Det är hög tid för regeringen att anamma det gamla talesättet ”En byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete”. En politik för bostadsbyggande och satsningar på infrastruktur är en politik för tillväxt, skriver Johan Linholm och Lars Mejern Larsson.

I det läge som råder i Sverige just nu med låg inflation och hög arbetslöshet krävs framtidsinvesteringar. Görs ingenting kommer omvärlden att springa förbi.

När det gäller bostäder är det uppenbart att det krävs stimulanser för att öka byggnadstakten med ytterligare 20 000 lägenheter per år fram till år 2030. Detta för att tillgodose det uppdämda bostadsbehovet samt det framtida bostadsbehov som följer av befolkningsutvecklingen. Den statliga stimulanskostnaden för detta, som endast är en del av nybyggnadskostnaden, bedöms till 9 miljarder kronor om året.

Det krävs också stimulanser så att renoveringstakten i det gamla bostadsbeståndet ökar med ytterligare 40 000 bostäder årligen fram till år 2050. Stimulanserna från regeringen måste i detta fall ligga på 10 miljarder kronor om året. Totalt handlar detta om investeringar i mångmiljardklassen. Dessa pengar kommer vi aldrig kunna frigöra ur statsbudgeten. De måste hämtas från annat håll.

Vi har en massarbetslöshet som kostar samhället mycket. Förutom de rent mänskliga kostnaderna handlar det om kostnader i form av olika typer av ersättningar relaterade till arbetslösheten. Skatteintäkter som går förlorade och framtida tillväxt som går om intet. Att investera för framtiden kommer att betalas tillbaka flera gånger om

Tillväxten i Sverige hämmas av eftersatt trafikinfrastruktur och dålig bostadstillgång. Med bättre fungerande infrastruktur kan företag effektivisera sin logistik och förkorta transporttiderna. Då förbättras produktiviteten och vinsterna ökar.

Förbättrad trafikinfrastruktur leder också till förstorade arbetsmarknadsregioner, vilket exempelvis förbättrar chanserna för bättre matchning på arbetsmarknaden. Otillräcklig tillgång till hyresrätter gör det svårare att flytta till de platser där jobben finns. Företag får svårare att rekrytera.

Regeringen har ett gyllene tillfälle att låna pengar för samhällsekonomiskt lönsamma infrastrukturprojekt. Räntan är låg, till och med negativ, och ekonomin vill inte riktigt ta fart. I någon mening är det ingen skillnad på ett svenskt hushåll och Sveriges ekonomi. Om man måste låna för att klara de löpande utgifterna är såväl hushåll som nation ute på farligt vatten. Men om man lånar för göra en större investering i form av en ombyggnad av det egna huset skapas framtida ekonomiska värden.

Regeringen måste återkomma med en strategi för hur det framtida investeringsbehovet ska mötas. Då måste detta enkla samband mellan utgifter för det löpande och investeringar i det långsiktiga vara klarlagt och uppenbart.

Det finns ett gammalt talesätt som säger ”En byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete”. Det betyder att investeringar i bostäder och lokaler leder till nya jobb i andra sektorer. Alla tjänar på det. En politik för byggande av bostäder och satsning på infrastruktur är en politik för tillväxt.

Nu behövs politiskt initiativ!

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads
Lars Mejern Larsson (S), ledamot i trafikutskottet