Anneli Nordström Bild: Kari Kohvakka
Anneli Nordström Bild: Kari Kohvakka

Framtidsgruppen öppnar inte för att skrota Las. Tvärtom vill vi försvara anställningstryggheten genom att anpassa den till nya förutsättningar, skriver Annelie Nordström, ordförande Kommunal.

Regeringens analysgrupp för framtidens arbetsmarknad, som jag leder tillsammans med SEB:s seniorekonom Klas Eklund, har undersökt hur arbetsmarknaden påverkas av globalisering och teknisk utveckling.

Utifrån den analysen föreslår vi hur samhället bör agera på 10-15 års sikt för att nå målen om hög sysselsättning, låg arbetslöshet och minskade klyftor. Hittills har framtidsgruppen föreslagit ett nytt system för livslångt lärande. Det är alldeles nödvändigt.

Den tid är förbi då en kunde gå ut i arbetslivet i unga år, med längre eller kortare utbildning bakom sig, och stanna på samma jobb fram till pension. Den utbildning människor har med sig när de kommer in på arbetsmarknaden räcker inte längre ett helt arbetsliv. För att kunna vara trygga och bidra i arbetslivet ända fram till pensionen måste vi i högre grad lära nytt redan medan vi har ett arbete.

Konsekvenserna av att det livslånga lärandet inte fungerar ser vi redan inom välfärdsyrkena. Arbetslösheten är hög, inte minst bland före detta industrianställda, samtidigt som rekryteringbehovet är gigantiskt när det gäller undersköterskor. Men möjligheterna att ställa om och skaffa sig en vård yrkesutbildning är små. Det leder till att både kvalitet och arbetsvillkor försämras.

Samtidigt finns det tiotusentals grundutbildade och erfarna undersköterskor som skulle kunna vidareutbildas inom ramen för yrkeshögskolan, till flera av de specialistfunktioner som verksamheten behöver.

Liknade situationer finns i många branscher på den svenska arbetsmarknaden. Företag och verksamheter behöver ny kompetens för att utvecklas och för att skapa nya arbetstillfällen. Enskilda medarbetare behöver kompetensutveckling för att kunna bidra eller komma vidare. En större rörlighet på arbetsmarknaden ger även större möjligheter för unga att etablera sig på den.

Framtidsgruppens förslag till nytt system för ett livslångt lärande innebär att människor i arbete får reella förutsättningar att delta i kompetensutvecklande aktiviteter mitt i yrkeslivet. Det rör sig om tre centrala moment:

  • Individuell vägledning för yrkesaktiva
  • Någon form av kompetensförsäkring
  • Allmän information och upplysning om behovet av och möjligheterna till kompetensutveckling

Framtidsgruppen föreslår att regeringen tillsätter en utredning med arbetsmarknadens parter väl representerade. I utredningen ska den närmare utformningen av systemet preciseras och fördelningen av ansvar, roller och finansiering mellan staten och parterna klargöras.

I rapporten finns inga förslag alls om att förändra Las, som antyds i Dagens Nyheter och i Dagens Arena. Däremot menar vi att en kompetensutvecklingsreform skulle öppna nya möjligheter för parterna att göra en översyn av anställningstryggheten: ”Syftet med översynen ska vara att anpassa regelverket till de nya förutsättningar som ett utvecklat system för livslångt lärande ger utan att de anställdas trygghet försämras eller styrkeförhållandena mellan parterna förändras.”

Detta innebär inte på något sätt att framtidsgruppen öppnar för att skrota Las. Tvärtom handlar det om att försvara anställningstryggheten genom att anpassa den till nya förutsättningar – när ett system för livslångt lärande förhoppningsvis finns på plats.

Annelie Nordström, ordförande Kommunal