Om specialistvården koncentreras till färre sjukhus skulle hundratals liv kunna räddas. “Patienter anser att kvalitet är viktigare än närhet”, säger utredaren Måns Rosén.

I dag överlämnas till regeringen en utredning om hur den högspecialiserade vården bör organiseras och utvecklas. Hundratals liv skulle kunna räddas och den högspecialiserade vården koncentrerades till färre sjukhus, skriver regeringens särskilde utredare på DN Debatt.

Anledningen är att vetenskapliga studier entydigt visar att personal som behandlar många patienter uppnår bättre resultat än de som inte fått chansen att träna i samma utsträckning.

Dock är det inte nödvändigtvis så att de stora universitetssjukhusen ska stå för all specialistvård. De har nämligen inte alltid de bästa patientresultaten, till exempel på grund av hög personalrörlighet.

 Närhet och tillgänglighet till vården är en omdebatterad fråga i den sjukvårdspolitiska debatten. Och att specialistvården koncentreras till färre sjukhus får konsekvenser.

– Det kan bli lite längre restid. Men vi har pratat med många patientföreningar och samtliga säger det är viktigare med bra kvalitet än närhet, säger Måns Rosén.

Måns Rosén anser vidare att även en koncentration av akutsjukvården vore bra för patienterna.

– Sjukhusen som har hand om fler har bättre resultat. För att kompensera för närheten kan man tänka sig mer välutrustade ambulanser och fler ambulanshelikoptrar. Men det är något som bör utredas, säger han.