Flickr.
Korsning Fagerhult/Flickr.

Göran Hägglund och KD kastar sig in i migrationspolitiken på dagens DN Debatt. Där skriver partiledaren:

“Jag har varit arg och sorgsen denna höst. Över att vi blivit ett land där ingen diskuterar hur vi ska lösa samhällsproblem för att alla är upptagna med att klistra etiketter på varandra.”

Hägglund skriver att en integrationspolitik som inte fungerar undergräver migrationspolitikens legitimitet. Det har han helt rätt i. Integrationen är nyckeln till ett fungerande liv i det nya landet.

Asylrätten ska inte inskränkas men kostnaderna måste ner, säger han. För att uppnå detta föreslår KD lägre bidrag, tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare avslagsprocess för så kallade “säkra länder”.

Göran Hägglund sa under presskonferensen han kallat till med anledning av sin debattartikel, att han vill stärka drivkrafterna att gå från bidrag till egen försörjning.

Tillfälliga uppehållstillstånd ska ges i stället för permanenta. Om skyddsbehovet kvarstår efter tre år, får man stanna permanent. Annars skickas man tillbaka. Flyktingar från Syrien ska inte heller ges undantag, enligt Hägglund på presskonferensen.

Valrörelsen är igång. Förslagen är inte förankrade i alliansen, utan är KD:s egna, meddelade Hägglund.

Ska det här vara KD:s huvudfråga i valrörelsen? Är det den som ska locka tillbaka de väljare som partiet måste vinna för att klara sig igenom fyraprocentspärren? Moderaterna har redan föreslagit skärpt anhöriginvandring.

Liberalerna i alliansen är splittrade. Jan Björklund (FP) säger att han inte vill utesluta Hägglunds förslag, medan Liberala ungdomsförbundet hellre vill se reformer än en begränsing av mottagandet.

KD:s utspel i dag är som när elever hamnar utanför i skolan och det ska göras åtgärdsprogram. Ett dåligt skrivet åtgärdsprogram fokuserar enbart på elevens ansvar. Det spaltas upp vad eleven ska göra för att åtgärda sin situation, men skolans skyldigheter att se över sin verksamhet glöms bort. Ett bra åtgärdsprogram visar tvärtom vad skolan behöver ta tag i för att hjälpa eleven.

KD borde ha gjort ett asylpolitiskt åtgärdsprogram som tydligare visar vilket ansvar staten har. Kanske se till att det byggs billiga hyresrätter runtom i landet? Kanske se till att rika kommuner som Danderyd eller Täby avlastar Södertälje med att ta emot flyktingar? Kanske satsa på välfärdsbygandet i stort – det kommer garanterat att ge effekt även på integrationen av flyktingar och invandrare.

Hägglund anser att det är bra om Sverige ansluter sig till hur det ser ut i resten av världen när det gäller till exempel uppehållstillstånd. Vi kan också vara stolta över vår humana flyktingpolitik och jobba för att resten av världen ansluter sig till oss.

Rådet till Hägglund och hans alliansvänner är att under jul sansa sig en smula. Fundera lite på hur medmänsklighet kan se ut i praktisk handling, om de utesluter retoriken som bygger på att flyktingar kommer hit för att de vill profitera på det svenska samhället.

Robert Frost skrev 1920 en dikt som heter “The Road Not Taken”. En dikt om ett vägskäl, där vetskapen om att den ena vägen är lätt att gå, för där har många andra gått. Den andra lockar med löften om att lära sig nya ting. Om sig själv och den värld som finns där bakom den snåriga stigens slut.

Det är där Göran Hägglund har ställt sig nu. I ett vägskäl som prövar KD:s politik, etik och värderingar.

“I shall be telling this with a sigh

Somewhere ages and ages hence:

Two roads diverged in a wood, and I—

I took the one less traveled by,

And that has made all the difference”