Bild: Alexander Mahmoud
Bild: Alexander Mahmoud

Dagens Arena på plats i USA för att följa Clintonkampanjen under valets slutskede.

Det verkade ju kassaskåpssäkert. Men just när Clintonkampanjen såg ut att bara ha att hala in segern, så kastade FBI-chefen James Comey in en brandfackla med potential att bli en »game-changer« i presidentvalskampanjens slutskede. Alltså blir den sista veckan lite mer spännande än man kanske skulle ha önskat. Det är ett jämnt val. Mycket kan fortfarande hända.

Den närmaste veckan kommer jag att blogga från Arenagruppens studieresa till den amerikanska valrörelsen. Vi kommer att träffa fackliga och politiska aktivister, främst från Demokraterna, men även den republikanska sidan. Vi kommer också att knacka dörr för Hillary Clinton i Ohio och gå på valmöten.

Valrörelsen i årets presidentval kan lära oss mycket, även om den också är långt ifrån hur svenska valrörelser ser ut. Egentligen är det en gåta hur Donald Trump lyckats med konststycket att ta sig så långt som han har gjort. En populist som tänjer på sanningen och kommer med grova anklagelser går upp som möjlig vinnare. Strax efter att FBI-chefen kastat in sin joker i leken i förra veckan, kallar Trump det som skett för »större än Watergate«. Clintons mejlhantering må vara värd att kritisera, men de ord som används av hennes motståndare och de sätt som Trump-kampanjen exploaterar detta saknar helt motstycke.

Blir Clinton president nästa tisdag är det tack vare en fantastisk erfarenhet som hon samlat på sig under en lång karriär. Och trots ett kvinnohat som nått oanade proportioner. Kan hon spräcka det kanske högst belägna glastaket i världen och bli president i världens mäktigaste land?

Hon gör det i så fall i ett land som är dramatiskt polariserat, och där Trumps framgångar satt igång en rörelse som ingen vet vem som kan stoppa.