Bild: stock.XCHNG

Höj taket i a-kassan och sänk avgifterna rejält, men tillfälligt under säg två-tre år! Det föreslog tjänstemännens centralorganisation TCO igår i ett brev till regeringen. Ett uppslag som ger finansminister Anders Borg en chans att rädda ansiktet på regeringen.

De borgerliga har ju politiskt målat in sig i ett hörn genom att så hårt driva tanken på att sämre a-kassa ska ge fler jobb. Men eftersom Borg häromdagen sagt att vi är på väg in i en depression, kan han också försvara en kommande helomvändning med att säga:  

– Vi tror fortfarande att högre avgifter och lägre ersättning är den rätta medicinen, men läget är nu så oerhört allvarligt att vi måste göra ett tillfälligt undantag…

En tidsbegränsad återgång till de gamla reglerna för a-kassan skulle bli ett hårt slag för oppositionen. Mona Sahlin & Co berövas därmed ett av sina bästa argument för ett maktskifte 2010.

Men också i sak är det ett tungt förslag. Ekonomerna på Internationella Valutafonden (IMF), som länge pläderat för lägre a-kassa, har nyligen bytt fot, och rekommenderar nu höga a-kasseersättningar, för att försöka hålla uppe efterfrågan, så att hjulen i ekonomin inte helt stannar av.

En tillfällig höjning av a-kassan har också den fördelen att den är träffsäker, den går till de mest behövande, jämfört med många andra idéer, som cirkulerar i debatten.

Olika förslag till stimulanspaket duggar nu tätt.  Men alla uppslag är inte lika effektiva. TCO resonerar klokt i sin rapport i dessa frågor.  Därför kritiserar man förslaget i regeringens höstbudget att sänka socialavgifterna för företagen med en procent. Det är ett utsmetande av 10 miljarder, som inte har någon effekt alls.  

Den ekonomiska krisen gör att de allmänna stödformer och generella skattesänkningar, som regeringen Reinfeldt låst sig för, framstår som djupt slösaktiga, när vi är inne i ekonomisk depression, där riktade åtgärder istället blir helt nödvändiga.     

Men det politiska livet i Sverige står inför en ännu större omvälvning.  Om budgetreglerna skriver TCO i sin rapport att vi sannolikt är "i ett skede, då det är riktigt att frångå tidigare satta utgiftsbegränsningar för att få tillräcklig effekt i krisbekämpningen".  

När finansministern gissningsvis om någon vecka eller två förklarar att krisen är så djup, att utgiftstaket i budgeten tills vidare inte längre gäller, då måste väl ändå sandlådegrälet mellan s, mp och v om vem som är mest ekonomiskt ansvarsfull äntligen blåsas av?