Ett kvartssekel har gått sedan mordet på Olof Palme. Dådet är juridiskt betraktat ouppklarat. Men med intill visshet gränsande sannolikhet var det Christer Pettersson som utförde det. Eftersom vi aldrig kommer att få klarhet i motivet lär vi få leva med mordet på Olof Palme länge än.

Men Olof Palme skaver också av ett annat skäl. Lars Borgnäs påminner i ”Nationens intresse” om alla de teorier som kom i svang efter mordet. Bland annat skildrar Borgnäs det upphetsade och tillspetsade politiska klimat som rådde i Sverige åren och månaderna före mordet. Konflikten mellan öst och väst skruvades upp åren innan muren föll. Vilket även ökade spänningarna i många västländer. I Sverige skapade ubåtskränkningarna en alarmistisk krigsstämning.

Stora delar av högern i Sverige betraktade och beskrev Olof Palme som i bästa fall undergiven eller i värsta fall en potentiell (eller reell) landsförrädare. Palme var med Borgnäs uttryck i dessa kretsar ”Moskvas man”. I offentligheten var misstänkliggörandena mer inlindade, men innebörden densamma. Veckorna efter mordet var en officiell resa till Moskva inplanerad. Perioden före mordet kan beskrivas som ett utdraget drev mot Olof Palme som person och politiker.

En påminnelse om hur snacket gick i dessa konspiratoriska miljöer fick vi i en intervju med tidigare Säpo-chefen Olle Frånstedt i Fokus härförleden, där han berättar om sin syn på Olof Palme:

”Jag misstrodde honom för att han försökte få oss att avbryta samarbetet med CIA och inleda ett samarbete med KGB. Den statschef som säger så är i ryssarnas garn eller rör sig åtminstone inom deras intressesfär. Det tydde på att han hade för avsikt att ändra det svenska försvarsbeslutet som slog fast att hotet mot Sverige kom från öst.”

Denna uppmaning ska ha förmedlats genom IB:s Birger Elmér och andra personer i Palmes sold. På frågan ”Du hörde det inte direkt av Palme” svarar han ”Aldrig”. Behöver jag påminna om att våra stockholmska borgerliga ledarsidor med gillande citerade intervjun.

Dessa amsagor om att Palme egentligen ville att Sverige skulle införlivas i östblocket har sedan mordet inte beskrivits öppet. Ingen ledande företrädare för Olof Palmes eget parti har bemödat sig att besvara Frånstedts kränkande påståenden. I stället är det Olof Palmes gamle trätobroder IB-avslöjaren Peter Bratt som sätter in uppgifterna i sitt sammanhang och tar loven av Frånstedts uttalande i senaste Fokus (ej på nätet).

Myten om Palmes opålitlighet är ett illustrativt exempel på hur ett konspirationstänkande kan odlas i slutna miljöer. Fenomenet är inte obekant från sekter i partier eller religiösa samfund. Och säkerhetspolisen är till sin natur en hemlig och sluten verksamhet.

Fokusintervjun berättar om den världsbild som kunde odlas inom östermalmska klubbar och sällskap – och inom Säpo. Vänsterns och socialdemokratins långa misstro mot Säpo hade fog för sig. Efter mordet lades locket på. Nu ger Frånstedt plötsligt ett talande vittnesmål från högerns mörka historia.