Har du någonsin sett en svart svan? Skulle inte tro det. Men det har på senare år blivit lite av ett kultord för att beskriva att det extrema, till synes helt oförutsägbara, ändå kan hända. Det har varit många svarta svanar på senare år. Finanskriser, bankkonkurser och kärnkraftsolyckan i Fukushima. Det går att hitta en gemensam nämnare bakom dessa händelser: det blinda risktagandet. ”Vi kör så det ryker” har varit finansförvaltarnas och kraftbolagsdirektörernas valspråk.

Därför har naturligtvis inte det som hänt varit helt oförutsägbart. Men när omsorgen om avkastningen trängt tillbaka omsorgen om medborgarna, då tonas riskerna ner. Och när katastrofen kommer upplevs den som lika överraskande som en svart svan.

Den naiva tilltron till marknaden, där invändningar mot kärnkraften låsts in, påminner om det totalitära sovjetsamhället. Där ändrades floders lopp för att uppnå högre mål, även om tusentals människor dränktes, och där Tjernobyl blev en härdsmälta också för denna sorts tänkande.

I dag har tre veckor har gått sedan den japanska tsunamin slog ut strömförsörjningen till kylsystemen på reaktorerna i Fukushima. Trots att japanska forskare varnat för möjliga flodvågor, har kärnkraftsbolaget Tepco ingenting gjort för att förebygga någonting sådant. Bolaget har ett långt syndaregister av försummelser och av förfalskade säkerhetsrapporter. Katastrofen i Fukushima har följts av försök att dämpa konsekvenserna där handfallenheten, och den japanska kulturen av att aldrig tappa ansiktet, rentav kan ha bidragit till att förvärra situationen.

Vad i helvete är det som pågår?”. Detta utbrott av den japanske premiärministern Naoto Kan vid ett möte med Tepcos vd dagarna efter olyckan, är en patetisk bild av en regering och ett bolag som alltför mycket suttit i knäet på varandra. Repliken skulle lika väl kunnat vara: ”Och jag som har litat på dig!”.

Men man kan aldrig lita på kraftbolagsdirektörer. Det visar den olagliga fallskärmen till Vattenfalls avgående vd. Det visar fifflet med nya taxeberäkningar som gör att man kan höja elpriset. Det visar den tyska kärnkraftsindustrin, som fått stänga flera reaktorer, och nu hotar att stämma regeringen Merkel.

En talesman för bolagen sa häromdagen att en stängning ”strider mot äganderätten och våra aktieägares intressen”. Där kom det. Att aktieägarna är viktigare än medborgarna. Vad repliken visar är att vi inte är så rationella som vi själva tror. Ett modernt samhälle måste inse att också svarta svanar kan dyka upp och måste ha tillräcklig styrka för att förbereda oss på den möjligheten.