Anser näringslivsministern att det är lämpligt att företrädare för statliga bolag sitter i styrelserna för Svenskt näringsliv och dess organisationer?, skriver riksdagsledamoten Birger Lahti (V).

Konsten att sitta på två stolar har nått högsta nivå efter tidningen Arbetets kartläggning av statliga bolags kopplingar till Svenskt Näringsliv.

Granskningen visar att statliga vd:ar i bland annat Vattenfall, Apoteket och SJ samtidigt sitter i styrelsen för Svenskt näringsliv och dess organisationer, Almega och Svensk Handel. Tanken hisnar, man får bilder. Den gamla progglåten ”Staten och kapitalet” får en ny dimension.

Det är också djupt oroande att de statliga vd:arnas uppdrag att företräda det allmänna bästa inte framgår tydligare än att de tror sig kunna kombinera detta med att springa Svenskt näringslivs ärenden.

Svenskt näringsliv och dess organisationer har bedrivit omfattande kampanjer mot regeringens politik, exempelvis vad gäller slopandet av ungdomsrabatten på anställningar och begränsningen av rut- och rotavdrag. De statliga bolagens direktörer har, genom sitt aktiva engagemang i styrelserna för Svenskt näringsliv och dess organisationer, motarbetat regeringen i dessa och flera andra frågor.

I en nyligen utgiven rapport har också fackförbundet ST granskat de statliga bolagens koppling till Svenskt näringsliv. Rapporten visar att de statliga företagen lägger enorma summor på avgifter till organisationen.

Enligt ST:s beräkningar bidrar de statliga bolagen med mellan 30 och 50 miljoner kronor per år till Svenskt näringsliv. Och åtskilliga av de miljonerna går till politiskt påverkansarbete och opinionsbildning.

Vänsterpartiet anser att det är orimligt att de statliga bolagen satsar resurser och vd-tid på att lägga sig i politiken. Statliga bolag ska inte bedriva politisk opinionsbildning. Vänsterpartiet kräver liksom ST att de statliga bolagens medlemskap i Svenskt näringsliv upphör.

Vi ställer oss också frågande till näringsminister Mikael Dambergs förhållningssätt till att statliga bolag är medlemmar i Svenskt näringsliv och att dess verkställande direktörer medverkar i arbetsgivarnas opinionsbildning gentemot regeringens politik.

Enligt uppgifter i Arbetet tycker näringsministern att ”det är helt okej att vara hög chef i ett samhällsägt företag och samtidigt via Svenskt näringsliv gå i konfrontation med regeringens politik”.

Det är en obegriplig inställning.

Vänsterpartiet kräver nu svar av näringsministern om han verkligen anser att det är lämpligt att företrädare för statliga bolag sitter i styrelserna för Svenskt näringsliv och dess organisationer och där, genom opinionsbildning, aktivt motarbetar regeringens politik. Och detta med bidrag av statliga medel.

Vi undrar också om Mikael Damberg anser att det är rimligt att statliga bolag, som arbetar på det allmännas uppdrag och ska vara opartiska, genom sitt medlemskap i Svenskt näringsliv utmanar sin ägare i flera politiska sakfrågor?

Statens uppbundenhet mot näringslivet, inte minst under socialdemokratiskt regeringsinnehav, är historisk och väl känd i Sverige. Desto viktigare att vara tydlig om var lojaliteten ska ligga ­– hos medborgarna.

Att vara vd för ett statligt bolag måste i första hand handla om att tydligt fokusera på arbetsgivar- och partsrelaterade frågor inom ramen för en arbetsgivarorganisation som inte bedriver politisk opinionsbildning.

Svenskt näringsliv är inte rätt forum.

Eller är näringsministern själv så fjärmad från arbetarepartiets värderingar att han till slut börjat sväva helt fritt, med egen agenda och oklara lojaliteter?

Birger Lahti, näringspolitisk talesperson (V)