Bild: Rickard L. Eriksson
Bild: Rickard L. Eriksson

SKL möts av hård kritik från Kommunal. ”För en feministisk regering bör det vara en av de absolut viktigaste jämställdhetsfrågorna”, säger avtalssekreterare Lenita Granlund.

Rätt till heltid ska bli norm för alla som jobbar i välfärden. Det var ett av Socialdemokraternas löften i valrörelsen. Men när Lena Micko (S), ordförande för Sveriges kommuner och landsting, i helgens lördagsintervju fick frågan om hur detta ska genomföras svävade hon på svaret.

”Möjligheten att lyckas med det här är inte första hand en avtalsfråga, det är en verksamhetsfråga. Sedan om det här blir en del av avtalsrörelsen, och hur det kommer att lösas, det är en fråga som kommer i vår”, sa Micko.

För Kommunal, som drivit frågan om rätt till heltid hårt sedan 2010, är detta en prioriterad fråga inför avtalsrörelsen 2016 – rätt till heltid måste bli en del av det nationella kollektivavtalet 2016. Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund är förvånad över Lena Mickos besked.

– Vi har inte fått några signaler om att rätt till heltid inte ska skrivas in i det nationella kollektivavtalet. Snarare tvärtom, det har uttalats fler gånger och det kommer vi fortsatt utgå ifrån. Däremot, hur det ska genomföras blir en förhandlingsfråga i avtalsrörelsen, säger hon.

Flera kommuner har kommit en bit i arbetet med att införa fler heltidstjänster, men den frivilliga vägen tar alltför lång tid, menar Lenita Granlund.

– För en feministisk regering måste rätten till heltid i kvinnodominerade branscher vara en av de viktigaste frågorna. Kvinnor måste kunna försörja sig på sin lön, både nu men också senare på sin pension, säger Lenita Granlund.