57 procent av Europas arbetstagare anser att deras arbetsvillkor har blivit sämre de senaste fem åren. Den ekonomiska krisen är en bidragande orsak till det, säger Marita Ulvskog.

Europeiska kommissionen har undersökt arbetsvillkoren i Europa. Resultatet i den så kallade Eurobarometerundersökningen visar att drygt hälften av Europas arbetare tycker att de har bra arbetsvillkor. Samtidigt tycker hela 57 procent av de tillfrågade att villkoren försämrats under de senaste fem åren.

Trenden är  att missnöjet ökar.  Av de 26 571 tillfrågade personerna i EU:s 28 länder ansåg 57 procent att arbetsvillkoren hade försämrats under de senaste fem åren. Stress på arbetet pekas ut som den största orsaken. Dessutom är missnöjet stort när det gäller arbetsbelastning, arbetstakt och långa arbetsdagar.

Marita Ulvskog, Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, anser att den svartare synen på arbetsvillkoren beror på en kombination av den ekonomiska krisen i EU-området, den höga arbetslösheten och nedtrappningen av de sociala skyddsnäten.
– Det här är ett tecken på att pressen har ökat både på dem som har arbete såväl som dem som är arbetslösa, säger Marita Ulvskog till Dagens Arena.
– Det här påverkar inte bara dem som är utan jobb. Idag har vi en situation där alla plötsligt är utbytbara. Det innebär en enorm konkurrenssituation när man hela tiden ska göra sitt allra bästa.

Missnöjet varierar stort mellan de olika länderna . I Danmark tycker 87 procent av de tillfrågade att de har goda arbetsvillkor.  I krisdrabbade Grekland är det endast 16 procent som upplever arbetslivet positivt.

Marita Ulvskog är bland annat ledamot i Europaparlamentets tillfälliga krisutskott som bevakar såväl den finansiella krisen som sysselsättnings- och miljökrisen.
– Det finns 26 miljoner arbetslösa i Europa. Många av dem är desperata och tar vilket jobb som helst.
– I slutändan riskera vi att demokratin går sönder om man inte kan sätta in botemedel ganska snabbt, säger Marita Ulvskog.