Bild: Arbetsförmedlingen

Bara var femte arbetslös under 30 år har rätt till a-kassa. När Alliansen tillträdde 2006 hade nästan hälften rätt till stöd. Andelen stödberättigade har mer än halverats.

Andelen unga arbetslösa som har rätt att få a-kassa sjunker. Sedan den borgerliga regeringen tog över 2006 har andelen sjunkit från ungefär 46 procent till knappt 20 procent under 2013.

Ekot har sammanställt siffror från Arbetsförmedlingens och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen som tydligt visar att flertalet unga arbetslösa måste försörja sig på annat sätt än genom a-kassa.

De som kan får leva på sina besparingar. Andra är hänvisade till låga belopp från Försäkringskassan eller försörjningsstöd från sina kommuner.

Förändringen är ett resultat av många politiska beslut. Alliansen har sedan 2006 bland annat tagit bort studenters rätt till a-kassa efter avslutad utbildning och höjt gränserna för hur mycket man måste jobba för att ha rätt till ersättning.
– Det har skett successivt en rad små beslut som alla har gått i samma riktning. Man har höjt kraven för att få ta del av arbetslöshetsförsäkringen, säger Tapio Salonen, professor på Malmö Högskola och expert på det svenska trygghetssystemet, till Ekot.

Han anser att den borgerliga regeringen har störst ansvar för situationen men att trenden startade redan på 90-talet. Trygghetssystemet i stort går allt mer mot att gynna dem som har jobb istället före dem som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.
– De ersättningar man ger räcker inte ens till en grundläggande försörjning, så att det innebär också över tid ett fattiggörande av de ungdomar som hamnar i den här situationen, säger Tapio Salonen till Ekot.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson håller inte med om att Alliansens politik har orsakat situationen.
– Vi har haft en lång och utdragen kris. Vi har fokuserat mycket på att jobben ska komma fler unga till del. Vi jobbar med YA-jobb där man lär sig jobbet på jobbet och vi sänker kostnaden för att anställa, säger hon till Ekot.