Foto: Flickr/News Oresund
Foto: Flickr/News Oresund

Det har motverkat en korruptionsutredning, ägs av brevlådeföretag och saknar miljömål – nya uppgifter om det tjeckiska riskkapitalbolaget EPH som väntas köpa Vattenfalls brunkol.

Det tjeckiska företaget EPH, som kan köpa Vattenfalls brunkol, har en ägarstruktur som baseras på brevlådeföretag och har tidigare blivit utredda för korruption. Detta visar en granskning av Greenpeace. Affären skulle dessutom kunna innebära att Vattenfall strider mot direktivet om att bidra till en hållbar utveckling – såväl som internationella riktlinjer, rapporterar Svenska Dagbladet.

Detta vet vi om EPH:

– Ägs av brevlådeföretag. EPH ägs av tre företag. Ett är registrerat i Luxemburg, och har EPH:s styrelseordförande som ägare. De andra två är registrerade på en adress i Cypern som hyrs av ett företag som specialiserat sig på bolagsregistrering och skatteupplägg enligt Greenpeace. Ägarstrukturen är därmed anonym och öppnar upp för att tömma bolaget på pengar och låta tyska skattebetalare stå för kostnaden, enligt Annika Jacobson, Sverigechef på Greenpeace.

Fler kolgruvor. Om Vattenfall köps av EPH innebär affären att EPH kan öppna nya gruvor, vilket Vattenfall inte har lov att göra. De gruvor som redan finns i dag står för ett högre utsläpp än hela Sverige årligen.

– Bötfällda för att ha motverkat en korruptionsutredning. Enligt OECD:s riktlinjer, som Sverige skrivit på, ska företag samarbeta med utredande konkurrensmyndigheter. EPH hindrade dock EU-kommissionen från att komma åt efterfrågad information då företaget utreddes för korruption, och bötfälldes för detta 2012.

– Saknar miljöredovisning och miljömål. Vattenfalls riktlinjer om att bidra till en hållbar utveckling gäller även dess affärspartners, så som EPH. Enligt OECD:s riktlinjer ska företag också ge allmänheten »jämförbar och kontrollerbar information om de möjliga miljömässiga konsekvenserna av företagets aktiviteter«. Men varken EPH eller dess finansiella partner, investmentbolaget PPF, har någon hållbarhetsredovisning eller redovisning av koldioxidutsläpp. Man saknar dessutom riktlinjer för hur man ska förbättra arbetet miljömässigt.

– Sämre miljöåterställning. EPH:s dotterbolag Mibrag lägger avsevärt mindre pengar på återställande av marken när gruvorna tas ur bruk än vad Vattenfall tidigare gjort. Andelen har varit 60 procent av den årliga uppskattade kostnaden hos Vattenfall – medan Mibrag avsätter 13. Detta kan jämföras med ett annat tyskt brunkolsföretag, RWE, som avsätter 99 procent.

I morgon tisdag debatteras den kritiserade affären i riksdagen.