Foto: Anna-Stina Takala/Flickr
Foto: Anna-Stina Takala/Flickr

Lyft är den enskilt viktigaste orsaken till arbetssjukdomar i byggbranschen. Det konstaterar tidningen Byggnadsarbetaren i en granskning.

Granskningen gjordes av anmälda arbetssjukdomar i Arbetsmiljöverkets skadestatistik i sju stora yrkesgrupper i byggbranschen mellan åren 2011–2015.

Bland träarbetare, murare och vvs:are, var lyft det allra skadligaste momentet, enligt anmälningarna.

– Vi anser att den stora boven är att bas-p(byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering reds. anm.), projektledaren och byggherren, inte tänker på att de material de väljer, får oerhört stora konsekvenser för byggnadsarbetarna, säger Anders Svärd, bygginspektör på Arbetsmiljöverket, till Byggnadsarbetaren.

Han nämner bland annat toalettstolar som bärs upp flera våningar utan hiss, fasadstenar som tenderar att bli större och tyngre och lyftredskap som inte finns på plats när de behövs som bakomliggande orsaker till lyftskadorna. Även fönsterlyft och skivmaterial tenderar att bli allt tyngre, enligt Anders Svärd.

Totalt var det  2 191 byggnadsarbetare, i de utvalda yrkesgrupperna, som anmält att de fått en sjukdom som var orsakad av jobbet.

Nu har Arbetsmiljöverket inlett en stor satsning för att få arbetsgivare i byggbranschen att satsa mer på ergonomin för sina anställda. Målen är bland annat att arbetsledare i ett tidigt skede ska planera lyft och att arbetsgivaren ska tillhandahålla de lyfthjälpmedel som krävs och se till att de används. Arbetsgivaren ska också se till att hålla bygget rent för att lyftredskapen lätt ska kunna transporteras.

– Vi ställer många frågor kring ergonomin när vi är ute: “om era anställda lyfter mycket av detta material riskerar era anställda att skadas. Vad planerar ni för åtgärd?” Arbetsgivare måste börja jobba mer systematiskt med ergonomin, säger Anders Svärd.

Vibrationsskador, brist på arbetsrotation och knästående arbete andra andra orsaker till arbetsskador, men då främst hos betongarbetare, plåtslagare och golvläggare.

Tidningen Arbetaren rapporterade i början av året att kvinnor har svårare att få sina arbetssjukdomar godkända som arbetsskador. I jämförelse med män är det dubbelt så svårt för kvinnor att få ersättning, enligt tidningen.

– Det anses helt enkelt farligare att lyfta tunga föremål än att lyfta tunga människor. Men även när man tittar på män och kvinnor inom samma område så är det lättare för männen att få godkänt, säger Claes Jansson, enhetschef för försäkringsrätt på LO-TCO Rättsskydd, till Arbetaren.

Rättsskyddet har sett ett mönster i att andra krav ställs på kvinnor än män, vid utredning av arbetsskada eller arbetssjukdom.

– Man gör mycket mer noggranna utredningar när det gäller kvinnor. Man letar efter konkurrerande förklaringar till belastning och stress och ställer fler frågor om hemmiljön. Vem som har huvudansvar och om skilsmässor och så. De frågorna får inte männen. De förväntas inte vara påverkade av sin hemsituation i samma utsträckning, säger Claes Jansson.