Bild: Nicolas-Belloni/Flickr.
Bild: Nicolas-Belloni/Flickr.

De flesta stockholmare lever längre och har bättre hälsa. Detta gäller dock inte personer i stadens utsatta områden. En högutbildad person från Danderyd lever 18 år längre än en lågutbildad i Vårby.

Skillnaden i hälsa mellan fattiga och rika delar av Stockholm ökar. Dubbelt så många kvinnor får till exempel hjärtinfarkt i Rinkeby jämfört med Vaxholm. En högutbildad person från Danderyd lever i snitt 18 år längre än en lågutbildad person i Vårby.

Diabetes, högt blodtryck, psykoser och depression är vanligare i Stockholms fattiga förorter – och drabbar invånarna tidigare i livet – än i övriga delar av länet. Det visar en kartläggning av Stockholms läns landstings Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, rapporterar Dagens Nyheter.

– Trenden är tydlig – klyftorna ökar, säger Bo Burström, enhetschef, till tidningen.

Bo Burström säger att skillnaden i förväntad livslängd mellan utsatta förorter och övriga delar av länet är lika stora som skillnaden var mellan öst och väst när Tyskland återförenades 1990.

– Det som händer i Stockholms län är att hälsan förbättras för de allra flesta, men inte för dem som bor i de områdena. Där står det still och därmed ökar gapet, säger han till DN.

Medellivslängden ökar för alla enskilda grupper i länet – förutom för lågutbildade kvinnor. Sex procent av kvinnorna i Stockholms utsatta förorter får diabetes i 50-årsåldern till skillnad från resten av länet där siffran är två procent.

Siffrorna tyder på att behovet av vård är större i utsatta områden, menar Bo Burström.

– Vi argumenterar för mer pengar till primärvården i de här områdena och för mer förebyggande insatser. I dag får alla vårdgivare samma ersättning, säger han till DN.