Statsministern beskriver arbetslösheten som något han inte ens hoppas få bukt med.

”Jag är övertygad om att de åtgärder vi har gjort ger ökad sysselsättning.”

Det är statsminister Fredrik Reinfeldts besked i årets första partiledardebatt. Att statistiken visar att han har fel, att Sveriges arbetslöshet i november ökar snabbast i Europa, att arbetslösheten stiger varje år, det påverkar inte hans analys. Han är övertygad. Och det är så han för sin debatt. På premissen att den politik man för är den rätta, och att den är rätt alldeles oavsett utfallet.

På samma sätt argumenterar utbildningsminister Jan Björklund i skolfrågan. Han lovar till och med fortsatta försämrade skolresultat de närmaste åren. Men reformerna är rätt alldeles oavsett.

Det är med den typen av utsagor klokt av Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg att angripa regeringen för misslyckandet med skolan och jobben. Två grenar där regeringen har misslyckats rätt brutalt ända sedan maktskiftet 2006. Damberg är också väldigt trygg i just dessa frågor och blir då en ganska vass debattör.

Bra är det också att Damberg ger sig in med lite mer kraft och självförtroende i debatten om vinster i välfärden. För Socialdemokraterna har ju formulerat förslag. Och när såväl Vänsterpartiet som hela borgerligheten, Svenskt Näringsliv och de högljudda vårdlobbyisterna vill ha strid i frågan är det avgörande för Socialdemokraterna att de har någon typ av skarpa svar. Och Damberg ställde en mycket bra fråga till Göran Hägglund – vilka av Socialdemokraternas förslag för att höja kvalitén i välfärden är det som Göran Hägglund och alliansen tycker är så fruktansvärda? Kraven på rimlig bemanning?

Att det i debatten är Miljöpartiet och Vänsterpartiet som står för fokus på klimat respektive jämställdhet är i sig inte överraskande. Men att de är så ensamma om det är ett underbetyg till alla andra.

Annie Lööf försökte i och för sig. Hon bedyrade att hon är feminist och pekade ut den oreglerade välfärden som bevis för sin feminism innan hon bedyrade att hon fokuserar på miljön och pekade ut skatter på miljöförstöring som ett större hot än själva miljöförstöringen.

Göran Hägglund må ha varit den som gjorde dagens slätaste figur men frågan om arbetslösheten var debattens kanske viktigaste knäckfråga. Samtliga oppositionspartier kom faktiskt med konkreta exempel på hur nya jobb ska skapas. Alliansens linje var i stället att man redan gjort allt som går och att det är omöjligt att göra mer.

Svepande formuleringar om hur väl vi står oss jämfört med vissa andra länder i Europa räddar inte den ofta sarkastiske statsministern. Inte när jämförbara länder har lägre arbetslöshet än Sverige. Och pratar han inte om hur bra det går pratar han om att vi inget kan göra.

”Det vore lögnaktigt att påstå att det här är enkelt”, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i frågan.

Ja. Det tycks inte bara svårt utan övermäktigt just den här regeringen.