Jonas Nordling SJF
Foto: Tor Johnsson

Så var det dags för fredagsmys igen. Och om samtalsämnena tryter i helgen eller du bara vill skapa lite friktion vid mellanmänskliga kontakter så kommer här som vanligt några förslag.

Veckans arbetsrättsliga snackis var förstås upplösningen på hamnkonflikten. Många nostalgiker hade kanske sett fram mot en gammal hederlig arbetsmarknadskonflikt, och nu slutade allting istället lite gåtfullt. Åtminstone för alla utomstående. Vem vann egentligen? Ja, det får vi reda på först när de magiska lokala avtal som löste knuten ska förhandlas. Hur ska Hamnarbetarförbundet då sätta press när det råder fredsplikt? Ja, nostalgikerna har kanske nya högtider att se fram mot, då gamla favoriter som maskning och gömma nyckel kan plockas fram ur gömmorna. Det borde åtminstone ha varit anledningen till att arbetsgivarna så länge motsatte sig de lokala avtal som medlarna ville erbjuda. Fortsättning lär följa.

Idag är det ju annars den internationella kvinnodagen, en av få bestående lämningar från Sovjetunionens glada dagar. Och just idag lär jag inte behöva föra jämställdheten på tal, det kommer ske i många spalter, även hos oss förstås. En sak som kanske inte kommer föras på tal är dock diskrepansen mellan resultatet från LOs jämställdhetsbarometer och ansvarig myndighets siffror. Den förra visade på ökande klyftor, medan Medlingsinstitutets årsrapport häromveckan visade på minskat lönegap mellan könen. Hur kan det komma sig? Ja, svaret är förstås att båda rapporterna har rätt. Medlingsinstitutet väger siffrorna utifrån faktorer som utbildning och erfarenhet (som om det var möjligt rent objektivt). LO kollar vad folk de facto har i plånboken. Båda metoderna har säkert sina förespråkare. Diskutera gärna saken vidare i smågrupper. Helst även andra dagar än 8 mars.

Själv vill jag dock gärna lyfta fram en av mina idoler. Jag brukar nämligen göra det just denna dag. För är det någon text som jag gärna vill att du ska läsa idag så är det denna. Inte för att jag en gång skrivit den, utan för att Elin Lindley var en av alla de bortglömda kämpar som gjort att vi står där vi gör idag. Och mycket av det hon trodde på duger att tro på även idag. Välj själv vilka av hennes idéer du vill bära vidare. I dessa tider av klimatskam, där alltför stor barnalstring lyfts upp som ett problem i sammanhanget, kanske till och med hennes tankar om kastrering kan få ny luft.

Jag hoppas att du lyssnar på våra poddar, och att du läser vår långa lördagsintervju med en lite annorlunda investerare. Du har väl för övrigt redan fixat vårt nyhetsbrev, samt sett till att alla kloka människor du känner också får det. Här gör du det annars. Det är så vi kan växa, och få det öppna demokratiska samtalet om ett bättre och mer rättvist samhälle att ständigt vinna ny mark. Och det vill vi ju.

Ha en bra helg!

Jonas Nordling

Chefredaktör Dagens Arena