Jonas Wallin och Mikael Johansson.

ID06-systemet fungerar i dag så att det kan dölja illegalt arbete. Det kan också användas för övervakning av arbetstagare. Vi vill åtgärda bristerna i ID06-systemet, skriver Jonas Wallin, Elektrikerna och Mikael Johansson, Målarna.

ID06-systemet ska förhindra svartarbete på byggen. Underleverantörer ska i förväg anmäla namn och personnummer på anställda på byggarbetsplatsen till uppdragsgivaren. Denne upprättar dagligen en närvaroförteckning över all personal. Listorna ska kunna användas av skattemyndigheten vid kontroll. Alla på en byggarbetsplats ska ha synlig ID06-bricka och legitimation. Brickan innehåller information som registreras trådlöst.

Vid ett besök nyligen på en arbetsplats där JM Entreprenad AB var byggherre upptäckte Elektrikerna och Byggnads allvarligt fusk med dubbla ID06-identiteter. Två  arbetare utan arbetstillstånd i Sverige hade registrerats under olika identiteter. ID06 har så dålig säkerhet att det är möjligt att använda som verktyg för att dölja illegalt arbete. Systemet har uppenbart stora brister som snabbt måste åtgärdas.

ID06 kränker integriteten
ID06 bygger på en överenskommelse med facken. Förutsättningen för denna var att arbetsgivaren inte skulle kunna använda systemet för kontroll av arbetarna. Bara Skatteverket och polisen skulle få använda uppgifterna i systemet. Men företaget Cramo, som normalt hyr ut byggnadsmaskiner, säljer nu ett system för närvarokontroll med ID06-brickorna som grund.

”Cramo erbjuder produkter som kan skräddarsys till just Er arbetsplats. Nyckeln är ID06-kortet som används för in-/utpassering på byggarbetsplatsen med hjälp av olika typer av passersystem exempelvis grindar eller dörrar. När inpassering sker registreras det i informationssystemet.” Enligt Cramos presentation ger ” ”ID06-kortet tillsammans med ett kundanpassat säkerhetssystem …. möjligheten att:” ”Minska antalet stölder” ”Ordning och reda på arbetsplatsen.”

Cramos system gör det möjligt att med dataloggning följa alla byggnadsarbetares rörelser på arbetsplatsen. Byggarbetsgivarna, BI, måste ha godkänt detta missbruk av systemet och därmed sanktionerat en användning som i princip möjliggör minutuppföljning av arbetaren på byggarbetsplatsen.

Så kan svart bli vitt
Vi vill åtgärda bristerna i ID06-systemet så att det fungerar som ett effektivt verktyg mot svart arbetskraft och ekonomisk brottslighet.

Facket arbetar samtidigt för ett Sverige utan svarta företag. Det visar vi genom att tillsammans med Kommunal, Fastighets, Transport och SEKO stå bakom modellen Vita Jobb för juste upphandling i offentlig sektor. Vita Jobb har nyligen antagits som upphandlingsmodell av Malmö kommun.

Nu vill vi skapa ett motsvarande system i privat sektor; Vita Jobb privat, som skulle kunna ske inom samarbetet Byggbranschen i samverkan där ID06,

  • bara ska användas för att bekämpa svartarbete,
  • ska förbjuda parallella registreringssystem,
  • ska förhindra fuskande företag att utnyttja systemet,
  • ska ge facket full insyn i systemet med bland annat obligatorisk rätt till facklig närvaro och kontroll på arbetsplatsen,
  • Vita Jobb privat ska också utesluta företag som inte tecknat svenskt kollektivavtal.

Förbundsordföranden

Jonas Wallin, Elektrikerna

Mikael Johansson, Målareförbundet