Bokförlaget Atlas satsning, Atlas Reportage, kommer i maj månad med en nyutgåva av Johan Hiltons No Tears for Queers. Boken är ett reportage om hatbrott, manlighet och homofobi – ett starkt reportage som berättar om det brutala våldet som homosexuella utsätts för. Detta är tyvärr ständigt aktuellt.

Uganda driver en stenhård ”anti-gay-linje”, exempelvis opinionsbildning för lagförslaget ”anti-gay bill”.

I januari 2011 mördades en kampanjledare som gick i förgrunden för protesterna mot lagförslaget ”anti-gay” i Uganda. Personen mördades efter att han stämde en tidning som outade honom för att vara gay. Polisen förnekar att mordet hade något samband med hans sexualitet.

Vad händer om lagförslaget godkänns? Lagförslaget kan leda till en utökad kriminalisering av homosexuella i Uganda och däribland introducera dödsstraff för HIV-positiva, eller för personer som har sexuella förbindelser med personer under 18 år. Det nya lagförslaget kan leda till livstidsfängelse, och inkluderar även diverse (mildare) straff mot personer som stödjer hbt-rättigheter.

David Bahati, från det regerande partiet National Resistance Movement (NRM), är övertygad om att ett liv i homosexualitet inte är ett rättmätigt sätt att leva:

”Here, we don’t recognize homosexuality as a right. We are after the sin, not the sinners. We love them – and we want them to repent and come back.”

Ett dygn har gått sedan namninsamlingen för Stop the ”Kill the Gays” Law började snurra runt på sociala medier.

250 000 personer från hela världen har redan skrivit på uppropet och visat att de är emot president Musevenis kränkningar av mänskliga rättigheter.

Inom 48 timmar kommer konservativa krafter försöka göra lagförslaget till verklighet. Homosexuella, bisexuella och transpersoner (HBT-personer) kan alltså straffas med döden.

Spridningen av uppropet visar styrkan i de sociala mediernas snabbhet att samla människor kring en angelägen fråga. Vill minnas att runt 50 av mina vänner har uppmärksammat uppropet på Facebook. Engagemanget tyder på att en global opinion snabbt kan bildas mot kränkningar av mänskliga rättigheter. Vad händer sedan? Förhoppningsvis kan opinionsbildning – på sikt – göra skillnad. Du kan också skriva på. Gör det här.

Hbt-personer i Uganda kan redan i dag straffas med 14 års fängelse för att dem utövar sin sexualitet.

En god nyhet är i alla fall att Kasha Jacqueline Nabagasera nyligen blev årets vinnare av det som betraktas som den internationella människorättsrörelsens finaste pris: Martin Ennals Award for Human Rights Defenders.

Kampen fortsätter.