NYHET Vad är väl bättre att ägna en lång och härlig påskhelg åt, om inte matiga essäer och intervjuer? Här hittar du ett litet urval, glad påsk!

Klimakteriet – en evolutionär succé

ESSÄ | Människan är det enda däggdjuret på vår jord som genomgår klimakteriet. Hur blev det så? Läkaren och professorn i klinisk bakteriologi Agnes Wold skriver om »mormorseffekten« och klimakteriet som en evolutionär succé. Läs essän här!

Ia Sundberg Lax

»Hemmasittare är allt annat än lata«

INTERVJU | Runt om i landet finns tusentals så kallade hemmasittare, elever som av olika anledningar inte förmås att gå till skolan. Vi intervjuade experten Ia Sundberg Lax om hur de arbetar med att få dessa ungdomar att återvända. Läs intervjun här!

»Motståndet är för svagt och för oorganiserat«

INTERVJU | Konflikten mellan stad och land blir allt hetare inom svensk politik. Därför tog vi ett snack med etnologen och författaren Kjell Hansen, som ägnat flera årtionden åt läget på landet. Läs intervjun här!

Det var bara på skoj

ESSÄ | Memekulturen står i motsats till det vi vill ha från demokratin: uppriktighet, transparens och samförstånd. Forskaren Anders Sundell granskar hur internet har påverkat det politiska samtalet. Läs essän här!

Northvolts gigantiska batterifabrik utanför Skellefteå ska täcka en yta större än 70 fotbollsplaner. Ritning: Northvolt

Här är den dolda effekten av elbilsrevolutionen

ELBILSREVOLUTIONEN | Regeringen vill förbjuda försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar efter 2030. Inriktningen är densamma i många andra länder. Nästan alla pekar ut eldrift som bästa lösningen och de närmaste åren satsar världens biltillverkare ofattbara summor på omställningen. Men att byta ut fordonsflottan innebär stora utmaningar. Läs reportaget här!

Arbetarrörelsens stora strid

ESSÄ | Allt började en vårdag 1903 när åtta gjuteriarbetare knackade på hos fabrikören och ville ha tre öre mer i timmen. Författaren Harald Gatu skriver om kravet som ledde till en konflikt som skakade Sverige – och i förlängningen till den svenska modellen. Läs essän här!