Socialdemokraterna gjorde inte bara allmänt sett sitt sämsta val sedan 1914, de förlorade också basen av sina väljare. En sådan förlust svider.
– Vi är arbetarrörelsen som ratades av dem som har jobb, sa Mona Sahlin i sitt tal på LO:s representantskap i dag.

– Det är den observationen som smärtar allra mest, allra mest, sa hon.

Socialdemokraterna är fortfarande relativt starka bland unga, bland pensionärer och sjuka och arbetslösa. Men bland människor som har ett jobb fick partiet bara 22 procent – mot Moderaternas 32 procent. Arbetarpartiet har förlorat arbetarna, men är fortfarande starka bland utsatta grupper – bland ”de som behöver politiken mest”, som Mona Sahlin uttryckte det.

Det återspeglas också i att partiet får bäst resultat i landstingsvalet (33 procent mot 30,7 i riksdagsvalet). Samma sak är det för Vänsterpartiet (5,8 mot 5,6 procent). För Miljöpartiet är det däremot tvärtom (6,9 mot 7,3). Landstingsvalet är dock det enda val där de rödgröna tillsammans är större än alliansen (46,6 mot 42,8).

Vänsterpolitiken är fortsatt relevant för samhällets utsatta. Men för alla andra har den förlorat i betydelse. Det är hög tid för vänstern att tänka om.

Schlingmann & co insåg för länge sedan att Moderaterna var synonymt med skattesänkningar. Därför drog de slutsatsen att det var helt onödigt för moderater att gå omkring och prata om det – och helt idiotiskt att gå till val på. Eftersom alla redan vet att moderater sänker skatterna så kan man i stället lägga energin på att muta in andra politiska sfärer och börja prata om dem utifrån ett högerperspektiv, såsom arbete och välfärd till exempel.

Lärdom för vänstern: sluta prata om trygghetssystem, fördelningseffekter osv. Alla känner redan till det och alla litar redan på att en solidarisk politik kommer att föras om ett vänsteralternativ kommer till makten. Lägg i stället energin på att inmuta andra politiska sfärer, såsom ekonomi, näringspolitik, utbildning, det individuella livsprojektet till exempel.

Observera: jag menar absolut inte att vänstern ska föra högerpolitik. Men vänstern borde inrikta sig på att prata om traditionella högerfrågor – utifrån ett vänsterperspektiv. Alltså: byta fokus.