Bild: Holger Ellgaard/Wikimedia Fredrik Sandin Carlson/LO

Nyhet LO rekordsatsar på att Socialdemokraterna ska vinna valet i höst. Som motprestation kräver de bland annat stärkt vård och omsorg, höjda pensioner och hårdare tag mot arbetslivskriminalitet.

LO kommer att dela ut 30 miljoner kronor till Socialdemokraterna detta valår, för att stötta deras kampanj. Det framgick i dag när LO:s ordförande Susanna Gideonsson presenterade deras valplattform. Det är den största satsningen LO någonsin har gjort för att Socialdemokraterna ska vinna valet, uppgav hon.

– Vi är stolta över att vara så öppna och tydliga med vårt ställningstagande. Vi fick ett oerhört starkt mandat från vår kongress 2021 om att vi skulle ha fortsatt facklig politisk samverkan med just Socialdemokraterna, sade Susanna Gideonsson under pressträffen.

LO kommer också att satsa stort på samtal med LO-förbundens medlemmar. Deras mål är att nå en halv miljon av förbundens omkring 1,4 miljoner medlemmar. Utöver det kommer de att hålla i utbildningar i hela landet med fokus på valet.

Men deras stöd är inte ovillkorat, underströk Susanna Gideonsson och lyfte flera av de krav som de ställer på Socialdemokraterna. Bland annat ett konkret mål för full sysselsättning och kraftiga investeringar på att stärka vården.

– Stopp för nedskärningar och slimmad bemanning. Välfärden ska finnas där när man behöver det. Över hela landet, sade Susanna Gideonsson.

De vill också att frågan om höjda pensioner blir en tydlig valfråga.

– De som går i pension ska ha minst 72 procent av lönen. För en vanlig LO-medlem handlar det om tusenlappar extra i plånboken. Inte hundralappar. Vi accepterar heller inte att pensionsåldern höjs förrän vi får rejäla förbättringar av vanligt folks arbetsmiljö och trygghet på jobbet, sade Susanna Gideonsson.

LO kräver också hårdare tag mot arbetslivskriminalitet och strängare regler för arbetskraftsinvandring. Bland annat att den begränsas till bristyrken och endast omfatta heltidsjobb.

Susanna Gideonsson framhöll också att det måste investeras i en hållbar energipolitik.

– Vi kan inte acceptera att låginkomsttagare och människor på landsbygden ska ta kostnaden för att klimatomställningen ska bli verklighet, medan rikas konsumtion i många fall faktiskt subventioneras.

LO vill också se att taket i a-kassan höjs och följer löneutvecklingen. De kräver också att karensavdraget slopas för gott.

– Prioritera villkoren för vanligt folk så kommer LO att göra allt för att debaclet med Januariavtalet, då Socialdemokraterna tvingades till smärtsamma kompromisser, aldrig mer ska ske. Sverige behöver en rättvis politik för vanligt folk, sade Susanna Gideonsson.