Joe Biden och Donald Trump drabbade samman i den första av två presidentvalsdebatter natten mot fredag svensk tid. Foto: TT/ © Will Lanzoni/CNN via ZUMA Press Wire

USA-val 2024 Kan Joe Bidens svaga insats i presidentvalsdebatten göra att Demokraterna väljer en annan kandidat som ställer upp mot Trump i valet i november? Dagens Arena ställde frågan till statsvetarna och USA-kännarna Erik Åsard och Frida Stranne. 

Efter CNN:s presidentvalsdebatt mellan Joe Biden och Donald Trump natten mot fredag har störst fokus legat på den sittande presidenten Joe Bidens insats. En prestation som av de flesta bedömare får mycket låga betyg.

Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier håller med om att Biden gjorde dåligt ifrån sig i debatten. 

– Det var snudd på katastrof, jag har inte sett en svagare insats av en presidentkandidat i alla de debatter jag kollat. Sittande presidenter har gjort svagt ifrån sig i tidigare debatter, men repat sig och till sist vunnit (Reagan 1984, Obama 2012). Frågan är om Biden har förmåga att komma igen i andra debatten den 10 september. Samtidigt ska man inte överdriva debatternas betydelse och komma ihåg att de ligger ovanligt tidigt i år, och att mycket kan hända fram till den 5 november, till exempel i rättsfallen mot Trump.

Kan Biden ersättas?

Trots kraven på att Demokraterna ska byta ut Biden efter den svaga debattinsatsen är Erik Åsard tveksam till om det kommer att ske. 

– Alternativen är att Biden självmant väljer att hoppa av, vilket skulle förvåna mig, eller att någon utmanar honom på konventet, vilket är möjligt men mycket ovanligt och inte särskilt sannolikt (hände senast på Republikanernas konvent 1976). Nästan alla de 4 000 elektorer som kommer till partikonventet har förbundit sig att stödja Biden, men det finns ingen regel som säger att de inte kan ändra sig och stödja någon annan kandidat. Men det fordrar alltså att någon utmanar, och i nuläget verkar det osannolikt.

Erik Åsard och Frida Stranne. Foto: Jörgen Hagelqvist/Privat

 

Frida Stranne, statsvetare och expert på amerikansk inrikespolitik, tror dock att debattutgången kan ha förändrat partiets syn på vem som är bäst lämpat att ställa upp mot Trump i valet i november. 

– Jag har länge menat – när frågan varit uppe om Bidens hälsa och lämplighet – att det är för svårt i detta läge att byta ut en kandidat och att det skulle skapa stora problem. Det finns inte heller någon som med självklarhet kan kliva fram nu och ta över. Men efter nattens debatt är frågan ändå rimlig om det inte kommer bli nödvändigt. Det var en katastrofal insats i ett läge när han hade behövt visa att de som ifrågasatt honom hade fel. Han tappade bort sig, använde inte sin tid och talade oerhört svagt. 

Vad händer om Biden byts ut?

Vad Demokraternas beslut än blir befinner man sig i ett svår situation, enligt Frida Stranne. 

– Oavsett om han fortsätter eller om det blir ett läge där han tvingas kliva av så följer stora problem och det kommer gynna Republikanerna och Trump. Ett stort problem är att Kamala Harris (USA:s vicepresident reds. anm) har svagt förtroende också inom partiet och har haft det under flera år. Det är ett prekärt läge men man ska också tänka på att detta inte bara är en kandidat utan även världens mäktigaste person. Att han framstår som så svag gör USA sårbart.