Bild: MyTudut / Flickr

Den socialdemokratiska partiledningen behöver tänka om och ompröva migrationspolitiken. Stå upp för rätten till asyl skriver ett stort antal S-företrädare.

I söndags var det partiledardebatt i SVT:s Agenda. Ett av debattämnena var människor som tvingas på flykt som en konsekvens av kriget i Syrien, utifrån katastrofen i Lampedusa. Där gav Stefan Löfven besked om att Socialdemokraterna, hand i hand med Moderaterna, säger nej till att skapa fler lagliga vägar in i EU.

Vi vill påminna den socialdemokratiska partiledningen om åtaganden som vi har förbundit oss till. Det gäller de mänskliga rättigheterna och vår egen ideologi. Båda är åtaganden som förpliktigar.

Men först en bakgrund.

Katastrofen i Lampedusa är ofattbar. Enbart 155 av de 500 ombord på båten tros ha överlevt. Tyvärr utgör tragedin inget undantag. Sedan 1993 har över 16000 flyktingar dött vid EU:s gränser. Tidningen Metro rapporterade i går att det bara sedan i söndags har räddats 400 flyktingar till havs och förts till Sicilien, av dem var minst hälften syrier. Över 100 000 människor har dödats i kriget i Syrien.

Miljontals människor har drivits på flykt, däribland en miljon barn. Hundratusentals av dessa flyktingar har flytt till Syriens grannländer. Sverige tog under 2011 och 2012 emot 14 700 flyktingar från Syrien. Flyktinglägret Zaatari i Jordanien har ensamt lika stor befolkning som Västerås. I många av flyktinglägren är situationen ohållbar och det råder stor brist på resurser. Ansvaret måste delas av fler.

Men det finns inga lagliga vägar för flyktingar in i EU. Det är därför de tvingas skuldsätta sig för att via människosmugglare ge sig ut på riskfyllda resor utan några garantier. I Medelhavet patrullerar Frontex, EU:s gemensamma gränspolis. Och många av de flyktingar som når land låses in. De behandlas inte som människor på flykt, utan som brottslingar. Vi menar att EU:s migrationspolitik ytterst syftar till att hindra flyktingar från att söka asyl.

I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna artikel 14 står det ”envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse.” Vi menar att EU:s migrationspolitik är en kränkning av rätten till asyl och därmed en kränkning av de mänskliga rättigheterna.

Här hemma kom det efter en lång tids väntan till besked om att flyktingar från Syrien som söker asyl i Sverige får uppehållstillstånd. Det var ett välkommet besked, men det finns fortfarande inga lagliga vägar för dem att ta sig till EU och Sverige.

Utifrån allt detta är det smärtsamt tydligt för oss. Det räcker inte med högtidstal om alla människors lika värde och rätt. Det måste också kopplas till konkret socialdemokratisk politik. Därför är Löfvens besked i söndags, att Sverige har gjort sitt och att det endast är upp till EU att ta större ansvar, helt enkelt otillräckligt.

Ett första steg att omsätta mänskliga rättigheter i konkret politik vore att slopa visumkravet för flyktingar från länder i konflikt och humanitär kris, såsom dagens Syrien. Ytterligare ett steg vore öppna upp för möjligheten för flyktingar från Syrien att söka asyl via svenska beskickningar. På det sättet visar vi vägen för resten av EU och ger flyktingar från Syrien en säker väg till Sverige.

Den socialdemokratiska partiledningen behöver tänka om. Ompröva migrationspolitiken. Bryt handslaget med Moderaterna. Stå upp för rätten till asyl.

Socialdemokrater för en human migrationspolitik:
Jonas Bergström, migrationspolitisk talesperson SSU
Sara Karlsson, riksdagsledamot (S)
Åsa Odin Ekman, för S-studenters migrationspolitiska nätverk
Sara Abdollahi, socialdemokrat och frilansjournalist
Markus Blomberg, S-föreningsordförande och kommunpolitiker i Malmö
Alexandra Völker, ordförande Stockholm läns SSU-distrikt
Amne Ali, ordförande Stockholms SSU-distrikt
Bilan Osman, antirasistisk debattör
Sara Björnsson, medlem Socialdemokraterna i Göteborg
Daniel Schützer, gruppledare Socialdemokraterna i Årjäng