Valle Karlsson Seko Foto: Pernille Tofte

För många Sekomedlemmar inom Telekomområdet gör restidsreglerna aktivt familjeliv omöjligt. Detta vill Almega permanenta, skriver Valle Karlsson, Sekos förbundsordförande om det strejkvarsel som läggs i dag.

För Seko är det viktigt att medlemmarna inte bara har bra villkor på jobbet utan även möjligheten att leva ett gott liv i samhället och privat med sina familjer. Bland entreprenörsföretagen i telebranschen är det en kraftig manlig övervikt; det handlar om yrken som telemontörer, servicetekniker och andra yrkesarbetare inom fältteknik.

Dessa grupper vill Almega förvägra rätten till tid med sina familjer. Därför lägger vi idag ett strejkvarsel på Telekom-området.

Restidsfrågan är stor bland Sekos medlemmar och idag finns ingen gräns i kollektivavtalet för hur lång restid du kan ha från ditt hem ut till den kund där du ska göra ditt arbete. Vi har medlemmar som har sina tjänstebilar hemma vilket kan betraktas som en förmån.

Baksidan av myntet är när man kvällen får veta att man på morgonen ska åka från Stockholm till Dalarna, en resa som tar tre timmar, för att göra ett jobb i åtta timmar, exklusive raster, och sen åka samma resa hem igen.

För dessa medlemmar handlar det om minst femton timmar från att de lämnar hemmet tills de är hemma igen. Lägg in åtta timmars sömn så har de 30 minuter på morgonen att göra sig klara på, äta frukost och 30 minuter på kvällen att varva ner och få i sig lite mat.

För dessa medlemmar är ett aktivt familjeliv omöjligt, de kan inte följa sina döttrar och söner till ishockeyträningar, hämta från förskolan eller skjutsa till kompisar. Detta vill Almega permanenta.

Seko vill att restiden ska begränsas och vi har yrkat på att efter 30 minuters restid ska arbetstiden börja räknas

Almega är Sveriges mest konfliktsökande arbetsgivarorganisation och har i årets avtalsrörelse visat sig oförmögna att förstå konsekvenserna av vad dessa omoderna restidsregler leder till.

Almega har länge varit den mest aggressiva parten på svensk arbetsmarknad med en tydlig nyliberal agenda. 2013 uppmuntrade de till strejkbryteri och i årets avtalsrörelse har de visat hårdnackat motstånd mot låglönesatsningar till de som har de sämsta lönerna.

Att tro att Almega skulle vara intresserat av att förhandla om restidsfrågan var kanske naivt av oss. Almega är till stor del finansierade av företag med stort statligt ägande som Postnord, Telia Company, Infranord, SJ med flera.

Staten bör utreda om man direkt eller indirekt ska stödja den linje som Almega driver.

Seko vill att restiden ska begränsas och vi har yrkat på att efter 30 minuters restid ska arbetstiden börja räknas. 30 minuter motsvarar ett normalt pendlingsavstånd till jobb och vi har inga problem med att våra medlemmar får stå för den tiden själva. Vi har även försökt diskutera med Almega om andra tidsgränser men det har varit som att stånga sig blodig mot en vägg.

De har vägrat att lyssna på våra argument och förstå våra medlemmars vardag. I deras värld är familjeliv ingenting värt utan det enda de räknar är timmarna deras entreprenörsföretag kan fakturera kunder och beställare.

Seko tror på ett jämlikt och jämställt samhälle och är beredda att ta strid för ett modernare restidsavtal som ger våra tekniker mer tid med sina familjer.

Till skillnad från Almegas reaktionära inställning är vi ett progressivt och feministiskt fackförbund som står upp för våra medlemmar. Det borde Almega lärt sig vid det här laget.

Valle Karlsson, Förbundsordförande, Seko