Bild: stock.xchng

Seko hotar lamslå allt beläggningsarbete i Sverige i en strejk till stöd för Handels. Därmed blir Seko det femte LO-förbundet som lägger sympativarsel.

Nu sällar sig fackförbundet Seko till de fyra LO-förbund som i går la sympativarsel till stöd för Handels. Först ut var Byggnads, därefter kom Pappers, Målarna och Fastighets. I dag, onsdag, följde alltså Seko.
– Vi stöder Handels krav på jämställda löner och trygga anställningar. Deras krav ligger helt i linje med det vi kommit överens om i LO-samordningen. Jämställdheten kan inte längre vara ett ansvar som bara vilar på kvinnorna, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén.

Skulle Handels strejk bli verklighet på fredag den 13 april, träder Sekos sympativarsel i kraft vid midnatt till måndagen den 23 april. Varslet innebär total arbetsnedläggelse för cirka 220 Seko-medlemmar på 79 asfaltsverk runt om i landet, främst inom företagen Skanska, NCC, Svevia och Peab. Konsekvenserna innebär i princip att allt beläggningsarbete stoppas.

Bakgrunden är de strandade förhandlingarna mellan Svenskt Handel och fackförbundet Handels. I slutet av mars la Handels ett strejkvarsel som berör 5 600 medlemmar på 65 arbetsplatser. Om ingenting händer utlöses strejken på fredag.