Foto: Wikimedia/Republikanska föreningen

Kungahuset Eftersom vi i Republikanska föreningen inte får tillfälle att personligen  ställa några frågor till kungen väljer jag att ställa dem här i stället. Det skriver  föreningens ordförande Olle Nykvist.

Med anledning av Carl Gustaf Bernadottes 50 år på tronen genomför hovet en PR-kampanj under 2023. Först ut i programmet är den så kallade Sverigemiddagen som hålls årligen sedan den infördes 2013. Då för att uppmärksamma statschefens 40 år på tronen. Om det är några republikaner närvarande vet vi inte, men det är naturligtvis mycket möjligt. Vi republikaner finns överallt. Det jag i alla fall kan konstatera är att vi i Republikanska föreningen, av eventuellt förklarliga skäl, inte har fått någon inbjudan i år heller.

Själv tycker jag att det är märkligt att jag och andra medborgare inte har något inflytande över landets högsta offentliga ämbete. Har du förståelse för det?

Det är synd. För när jag tar en titt på förra årets meny låter det som en väldigt god middag. Särskilt pilgrimsmussla är något av en personlig favorit. Jag är säker på att årets meny kommer att vara minst lika god. Men framför allt är det synd eftersom vi republikaner inte får tillfälle att ställa några frågor till Carl Gustaf Bernadotte. Därför väljer jag att ställa dem här i stället.

För det första undrar jag hur det känns att ha varit Sveriges statschef i 50 år? Det är få människor förunnat att under sin livstid ens få möjlighet att titulera sig statschef, och än mindre att kunna sitta på den positionen så pass länge. Har du någonsin funderat på positionens roll i ett modernt demokratiskt samhälle? Vilken plats ett offentligt ämbete som enligt lag går i arv inom samma familj har i ett samhälle som kanske högst av allt värderar den politiska jämlikheten? Hur ser du själv på det faktum att statschefsrollen inte är öppen för vem som helst att nå? Själv tycker jag, förmodligen inte helt oväntat, att det är märkligt att jag och andra medborgare inte har något inflytande över landets högsta offentliga ämbete. Har du förståelse för det? Vad skulle du själv säga till oss republikaner angående statschefsrollen? Jag är väldigt spänd på svaret.

För det andra undrar jag hur statschefen ser på sina egna insatser under de gångna decennierna. Hur ser du på ditt arbete och vad tror du att ditt eftermäle kommer att vara? Som republikan får jag ofta höra att monarkin är en viktig symbol för Sverige och att monarken är en viktig representant för oss som nation utomlands. Personligen har jag sällan hört någon ens nämna det svenska kungahuset när jag varit utomlands, men jag kanske har varit på fel platser och med fel människor. Jag tycker dock ändå det är märkligt att monarkin har varit så frånvarande i tankarna hos dem jag har träffat. Om monarkin nu ska vara en så pass viktig symbol för landet menar jag. Hur har du förvaltat rollen som Sveriges representant? Tror du att du har gjort ett bättre jobb än någon annan hade kunnat göra, en folkvald person exempelvis?

För det tredje undrar jag om statschefen själv har reflekterat över monarkins framtid? Med ett valspråk som lyder ”För Sverige – i tiden” hoppas jag verkligen det. Det låter rimligt att de tankarna borde uppta en del av din tid. Vad har du kommit fram till under dessa funderingar? Hur ser du själv på den anakronism som monarkin egentligen utgör? Vad tror du om dess plats framöver? Kommer Sverige fortsätta vara en monarki i all oändlighet eller finns det en naturlig bortre gräns för dess existens?

Jag har egentligen en massa andra frågor att ställa, men jag tror jag stannar där just nu. Det räcker för tillfället. Vi kommer som sagt tyvärr inte ha möjlighet att ses på middagen men jag hoppas genuint att den smakar. Och om du har möjlighet mellan rätterna kan du kanske fundera på mina frågor? Det vore spännande att höra vad du kommer fram till, någon gång.

Olle Nykvist, Republikanska föreningens ordförande