Ulf Bergström som föreslås bli ny ordförande för Republikanska föreningen.

republik Som ordförande för Republikanska föreningen lovar Ulf Bergström att vara en blåslampa mot partierna om att avskaffa monarkin: – I en tid när demokratin är under attack måste politikerna ta täten och visa att de vill ha demokrati på riktigt, och därmed republik.

Frågan om att byta ut monarkin mot republik har sagts vara stendöd fler gånger än någon kan räkna till. Men det stämmer inte alls – stödet för monarkin minskar stadigt. Det säger Ulf Bergström, som föreslås ta över ordförandeklubban i Republikanska föreningen i april. Med honom verkar föreningen i alla fall kunna räkna med en eldig debattör – oavsett hur het frågan är.

– Vi har en spermiedemokrati – det kan vi inte ha 2019 när vi firar demokratiåret! säger han och syftar på att tronen ärvs genom blodsband.

Vem är du?

– Jag har 20 års erfarenhet av att arbeta med politik och kommunikation, och har bland annat arbetat för Bosse Ringholm och som EU-tjänsteman. Har även varit köroperasångare i många år. Nu arbetar jag som EU-konsult på en kommunikationsbyrå. Jag har varit aktiv i Republikanska föreningen sedan 2002, och har till exempel skrivit debattartiklar om frågan (bl a på Dagens Arena, red.anm).

Varför blev du övertygad republikan?

– Jag, liksom väldigt många som har läst juridik och statsvetenskap, ser den uppenbara dubbelmoralen: att vi säger en sak om allas likhet inför lagen som inte stämmer med verkligheten. Vi måste exponera att vi har ett klassamhälle där en enda familj kan ärva rikedom och privilegier. Om vi ska ha demokrati på riktigt så måste vi införa republik.

– Jag vill att alla barn ska kunna drömma om att söka jobbet som Sveriges statschef i framtiden. I Republikanska föreslår vi en president som alternativ till kungen, men vi har inte tagit ställning till om den ska vara direkt eller indirekt val.

Vad ska du göra för att väcka liv i frågan om att avskaffa monarkin?

– Vi ska se till att flera riksdagsledamöter får konfrontera den här frågan, att vill de ha jämlikhet, mänskliga rättigheter och religionsfrihet så måste de bli republikaner. Vi kommer att berätta mer snart om hur vi kommer bedriva påverkansarbete, men det handlar om att sätta upp mål, träffa företrädare i riksdagen och starta och stärka våra lokalavdelningar.

– Vi kommer också ställa ideella organisationer – som Röda korset, Amnesty och BRIS – som arbetar för barns rättigheter till svars för att de ska driva frågan om republik. Nu när barnkonventionen ska bli lag är det anmärkningsvärt att det finns barn i Sverige som inte har rätt att välja religion och som inte lever i säkerhet utan omges av Säpovakter med pistoler redan som små.

Förutom en filosofisk och ideologisk argumentation, kommer Republikanska föreningen att använda sig av eventuella komprometterande uppgifter som rör enskilda eller händelser inom kungahuset för att stärka ert case?

– Vi kommer att lyfta maktmissbruk, korruption och kleptokrati. Det kom en bok nyligen som heter Den kungliga kleptokratin, och ur den och exempel från Uppdrag granskning finns många konkreta exempel som vi kan använda oss av i vår argumentation. Det är till exempel inte många av årets dagar som kungafamiljens medlemmar arbetar.