LEDARE om partibidrag från 13 april: I dag lanserar Arenagruppen det partipolitiskt obundna initiativet partibidrag.se. Anledningen är självklar. Sverige befinner sig i de dolda pengarnas skamvrå. Tillsammans med San Marino, Malta och Schweiz är vi de enda länderna i Europa som saknar lagstiftning som reglerar hur våra politiska partier finansieras.

Vi anser att väljarna har rätt till öppenhet. I valrörelsen 2010 köpte Moderaterna och Folkpartiet medieutrymme för 54 respektive 53 miljoner kronor. Om du sedan studerar partiernas tunna intäktsredovisningar blir frågan uppenbar: Var kommer pengarna ifrån?

Per Westerberg (M) är riksdagens rikaste ledamot med en förmögenhet på 120 miljoner kronor. Han är även talman, och enligt surret i riksdagen är han inte den mest ambitiöse i historien på sin post. Kanske donerar han tre miljoner om året till M, så att de kan få ihop sin valrörelsebudget? Talman är det högsta ämbete som du kan bli vald till i Sverige.

Exemplet ovan är naturligtvis högst hypotetiskt. Poängen är att misstankar om att en person köper sig politiskt inflytande inte kan kontrolleras i Sverige, San Marino, Malta och Schweiz.

Arenagruppen är inte först med att uppmärksamma att Sverige i detta avseende kan betraktas som ett korrupt land. Europarådet har krävt att den svenska regeringen ska vidta åtgärder för att öka den ekonomiska insynen i partiernas ekonomi. 2004 föreslog en statlig utredning (SOU 2004:22) fullt rimliga lagregler som skulle ge allmänheten större insyn i partiernas ekonomi. Dessvärre avskrev regeringen Reinfeldt förslaget för ungefär ett år sedan, trots att C och FP först verkar ha stött utredningens självklara yrkanden.

Ett förslag som verkar vinna bredare och bredare stöd är att bidrag på över 20 000 kronor ska redovisas med exakt belopp och vem som är bidragsgivare. Det hårdaste motståndet mot den idén kommer från Moderaterna och Sverigedemokraterna. Ett argument som brukar anföras är att valhemligheten hotas. Så resonerar inte Europas övriga länder. Om du donerar stora summor ska det ske i öppenhet. Men regeringen Reinfeldt och SD håller inte med, och hamnar i skamvrån med San Marino, Malta och Schweiz.

Vi vill att Sverige lämnar korruptionens skamvrå snarast möjligt. På partibidrag.se hittar du argument, artiklar, rapporter och utredningar om själva sakfrågan. På sajten kan du se vilka partier och organisationer som redan nu stödjer vårt upprop. Tipsa gärna dina vänner om att besöka partibidrag.se, uppmana dem att gilla vår sida på Facebook och kontakta organisationer som du tycker borde redovisa att de står på öppenhetens sida.

För att sätta stenen i rullning vill vi ge riksdagspartierna möjlighet att enkelt registrera sina bidrag som överstiger 20 000 kronor. Vi utmanar dem att börja göra det på partibidrag.se från och med 1 juli 2011.

Och du. Glöm inte att ta ställning själv. Med ett klick kan du visa att du också står på öppenhetens sida.